Balears 28/09/2017

El servei de promoció de l'autonomia personal es descentralitza per apropar-se als usuaris

Santiago assegura que aquest canvi no suposa cap reducció de prestacions, sinó que “es passa d'un punt d'atenció al centre Joan Crespí a cinc punts, seguint la lògica de la proximitat”

Anna Vidal
2 min
El servei de promoció de l'autonomia personal es descentralitza / I.BUJ

PalmaEl servei de promoció de l'autonomia personal (SEPAP), que fins ara s'oferia només al centre Joan Crespí, es descentralitzarà a partir de l'1 d'octubre, data en què s'extingeix el contracte amb l'empresa privada que el presta. “No es redueix el servei”, ha assegurat la consellera de Serveis Socials, Fina Santiago, que ha comparegut a iniciativa pròpia a la Comissió d'Assumptes Socials de Drets Humans del Parlament per explicar aquests canvis.

“Es passa d'un punt d'atenció al centre Joan Crespí a cinc punts, seguint la lògica de la proximitat”, ha destacat la consellera, qui ha reiterat que totes les persones usuàries del SEPAP tenen garantida la continuïtat dels mateixos serveis de què disposaven.

Santiago ha explicat que el SEPAP s'ha integrat al servei de promoció de l'autonomia que gestiona el Consell de Mallorca, a través d'entitats del tercer sector, fet que permet cobrir tota l'illa de Mallorca i no només Palma, com ocorria fins ara. “Pensam que és una bona decisió i estam convençuts que és una millora per al col·lectiu de persones amb discapacitat”, ha dit.

Així mateix, la consellera ha assegurat que aquest canvi té el vistiplau del col·lectiu de persones amb discapacitat i que, tot i que la idea inicial del Govern era oferir aquest servei al domicili de cada un dels usuaris, “els mateixos afectats varen dir que preferien que es fes fora perquè sortir del domicili era una motivació més”.

A dia d'avui, tots els usuaris del SEPAP ja saben a quin punt d'atenció rebran el servei, una assignació que s'ha fet en funció del seu domicili i/o preferències de mobilitat. Així, 43 usuaris rebran el servei a un centre habilitat al centre de Palma (seu Aspaym); 10 usuaris ho faran a Palma Migjorn (hospital Sant Joan de Déu); 2 usuaris aniran al centre ubicat a Palma Llevant (seu Asprom), 1 usuari rebrà el servei a un centre de Felanitx i, a petició dels mateixos usuaris, 13 persones continuaran rebent el servei al mateix centre Joan Crespí, ja que la Conselleria de Serveis Socials i Cooperació ha cedit al Consell de Mallorca l'espai on fins ara es donava el servei.

Al marge d'aquests canvis, Santiago ha explicat que el centre Joan Crespí continuarà oferint els serveis de rehabilitació i fisioteràpia, a banda de tota la resta de serveis que fins ara s'hi estan duent a terme (recepció i valoració de la situació de discapacitat i administració).

stats