Balears 09/11/2017

Salut gestionarà prop del 40% del pressupost total de la Comunitat

La recuperació de la figura del defensor de l'usuari del sistema sanitari públic i la posada en marxa del Decret de garantia de demora són algunes de les novetats previstes per a l'any 2018

Ara Balears
2 min
Salut gestionarà prop del 40% del pressupost total de la Comunitat / ISAAC BUJ

PalmaLa Conselleria de Salut gestionarà l'any que ve 1.584 milions d'euros, gairebé un 6% més que l'any anterior, una xifra que suposa prop del 40% del pressupost total de la Comunitat Autònoma i que permetrà, segons ha explicat aquest dijous la consellera Patricia Gómez davant la Comissió d’Hisenda i Pressuposts del Parlament, “consolidar les estratègies de salut impulsades durant els dos primers anys de legislatura”.

Entre altres iniciatives, els comptes per al 2018 inclouen la recuperació de la figura del defensor de l'usuari del sistema sanitari públic de les Illes Balears, l'òrgan encarregat de defensar els drets dels ciutadans dins l'àmbit sanitari.

Així mateix, Gómez ha destacat que es continuarà fent feina per disminuir les llistes d'espera i es posarà en marxa novament el Decret de garantia de demora perquè cap pacient no esperi més de dos mesos per a una consulta amb l'especialista ni més de sis mesos per a una intervenció quirúrgica.

D'altra banda, la Conselleria de Salut destinarà 1,6 milions d'euros en el desenvolupament dels plans de salut mental i d'atenció a la cronicitat i treballarà per “retornar els drets dels professionals perduts durant la legislatura passada”. En aquest sentit, està previst que el 2018 ja s'arribi al 95% de la carrera professional.

Infraestructures sanitàries i nous serveis

El Servei de Salut invertirà 32,5 milions d'euros en infraestructures sanitàries i atendrà, entre d'altres, les primeres fases del nou Son Dureta, de l'hospital Verge del Toro i de l'edifici J de Can Misses.

Els pressupostos també preveuen la creació del servei d'hemodinàmica a l'hospital Can Misses, amb una partida de 300.000 euros destinada a la licitació del projecte d'aquest servei, que començarà a funcionar el 2019. L'any que ve també es posarà en marxa el TAC de l'Hospital de Formentera i es durà a terme l'adjudicació de l'obra i l'adquisició de la maquinària necessària per al nou servei de ressonància magnètica de l'Hospital de Manacor. Així mateix, es duran a terme les obres d'ampliació de les urgències dels hospitals de Manacor i d'Inca, i a l'hospital de Son Espases es reformarà l'àrea d'oncologia pediàtrica i s’inciarà el projecte de reforma d’ampliació del pàrquing.

Promoció de la salut

La Direcció General de Salut Pública i Participació disposarà de 19 milions d’euros, un 6,6% més que enguany, per consolidar programes de promoció de la salut com la lluita contra el tabaquisme, l’obesitat i les desigualtats socials, principalment per raó de gènere.

Entre les novetats que preveuen els comptes per al 2018 destaca l’ampliació dels espais sense fum i la regulació del consum d’alcohol en menors mitjançant una nova llei d’addiccions, la publicació d’una normativa que reguli l’accés de begudes ensucrades i brioixeria industrial, el desenvolupament de l’estratègia sanitària davant la violència masclista i la creació d’un observatori de desigualtats socials en salut.

stats