Balears 22/12/2016

Podem es reunirà dia 9 de gener per fer fora del grup parlamentari Huertas

Alberto Jarabo ha apel·lat a l'"ètica" de la presidenta de la Cambra perquè, a més, torni l'acta de diputada

Martí Gelabert
2 min
La portaveu del grup parlamentari de Podem, Laura Camargo, aquest dijous en roda de premsa

PalmaEl grup parlamentari de Podem es reunirà el 9 de gener per treure fora Xelo Huertas després de ser expulsada del partit. D'aquesta manera s'iniciarà el termini perquè la mesa del Parlament constati que, en compliment del reglament de la Cambra, ha de cessar com a presidenta. Haurà de ser la portaveu del partit, Laura Camargo, qui dia 9 o dia 10 informi per escrit la mesa de la decisió del grup parlamentari.

Com a presidenta de la mesa, correspondrà a la mateixa Huertas convocar l'òrgan per prendre coneixement de la seva expulsió del grup parlamentari, la qual cosa comportaria la seva sortida com a presidenta en compliment de l'article 39.c del reglament, ha explicat la responsable legal del partit a les Balears, Aina Díaz. Aquest article constata que, si la persona que ocupa la presidència de la Cambra ha abandonat el grup parlamentari, encara que mantengui l'acta de diputada i pugui passar a formar part del Grup Mixt, haurà de cessar en el seu lloc de la mesa.

Encara que serà formalment Huertas qui fixi la data de la seva sortida, si no decideix dimitir abans, Díaz no preveu que la decisió es pugui retardar gaire i confia que apliqui el reglament sense problemes. S'espera que a mitjan gener sigui efectiu. Això sí, el líder de Podem a les Illes Balears, Alberto Jarabo, ha apel·lat a l'"ètica" de Huertas perquè renunciï a l'escó de manera voluntària i abandoni el Parlament.

Retornar l'acta

En aquest sentit, ha recalcat que "l'acta és dels votants" que van apostar per Podem i no per un grup mixt. La portaveu del grup, Laura Camargo, ha apuntat que Huertas "hauria de fer una reflexió i arribar a la conclusió que el més ètic és tornar l'acta".

Díaz ha explicat que es necessiten 7 dies hàbils per convocar la reunió del grup. Per tant, no es realitzarà fins dia 9 de gener. Tant MÉS com el PSIB han demanat "celeritat" a Podem per resoldre el conflicte. També demanen una reunió amb Podem, de comissió de seguiment dels acords del Pacte, per reformular les passes necessàries després del nou episodi de crisi a Podem. Jarabo ha anunciat que, si pot ser, es reuniran divendres mateix.

Pel que fa a les crítiques a què s'ha sotmès Podem aquest dijous, Jarabo s'ha limitat a explicar que han decidit anunciar la informació rebuda –l'expulsió de Huertas– des de Madrid tan aviat com ha estat possible. Jarabo ha reiterat que Huertas "ha vulnerat el codi ètic, que és sagrat". De moment, no hi ha candidat oficial al relleu de Huertas per a la presidència del Parlament dins de Podem. Si ocuparà el lloc algú de MÉS o del PSIB, és una qüestió que s'haurà de debatre en les properes reunions. Tot i ser un dels acords del Pacte, els dos partits han mostrat aquest dijous els seus dubtes sobre aquest tema.

De moment, Podem ha tornat a anunciar que no té notícies de cap notificació per part del comitè de garanties sobre l'expulsió –que es preveu que sigui imminent– de la diputada Montse Seijas.

stats