ACORD

Podem renunciarà a presidir el Parlament si falla Picornell

La formació assegura que es treballarà per “modernitzar” la Cambra

Podem no intentarà mantenir la presidència del Parlament si “hi torna a haver problemes” amb el càrrec després que Baltasar Picornell l’assumeixi el pròxim dimarts. Aquest és un dels compromisos que ha assolit la formació morada amb els altres membres del Pacte per garantir el relleu de Xelo Huertas al capdavant de la Cambra.

Laura Camargo, secretària política de la formació i portaveu al Parlament, va assegurar ahir que Podem “no optaria a la plaça vacant” proposant una altra persona del seu grup parlamentari en cas que “pogués passar alguna cosa” a partir del nomenament de Picornell. D’aquesta manera, va afirmar, es demostra que “no tenim interès per la cadira ‘per se”.

Tant Camargo com Alberto Jarabo, secretari general de Podem a les Balears, van negar que aquesta fos una condició imposada per la resta dels partits del Pacte davant les reticències a l’hora d’acceptar Picornell. “Oferim garanties d’estabilitat i volem que siguin recíproques i que s’enforteixi la relació trobant altres vies per solucionar les discrepàncies dins el Pacte”, va afirmar, a més, Jarabo.

Després de la crisi institucional que va suposar l’expulsió de Xelo Huertas i de les dificultats per trobar-li un relleu, el PSIB, MÉS per Mallorca i per Menorca, Gent per Formentera i Podem han arribat a un acord no escrit en què “s’han recollit propostes de tots els partits” per garantir “la tasca de modernitzar el Parlament”. Segons Jarabo, algunes d’aquestes mesures són, per exemple, “desenvolupar l’escó 60, fomentar la participació telemàtica o per videoconferència i posar en marxa l’oficina anticorrupció, que dependrà del Parlament”.

Des de Podem també esperen que amb la nova presidència de la Cambra autonòmica hi hagi una “millor coordinació entre les illes” i es “potenciï la tasca del Parlament de representar el poble d’una altra manera”.

Camargo també va afirmar que esperen que la nova presidència del Parlament “garanteixi dos anys d’estabilitat i coordinació i quatre anys més -referint-se a una victòria de les forces d’esquerres a les eleccions del 2019- de política transformadora”.

Picornell, que Jarabo va definir com una persona “amb molt de coneixement de la vida” per dirigir la Cambra, serà nomenat president del Parlament al ple del proper dimarts. El que serà la segona autoritat de les Balears va néixer a Felanitx el 8 d’agost de 1977 i és diputat del Parlament des de l’inici de l’actual legislatura, al juny del 2015. A més de diputat, ha estat membre de les comissions de Turisme i d’Assumptes Socials i Drets Humans del Parlament i president de la Comissió de Medi Ambient i Ordenació Territorial.

Els tres corrents de Vistalegre, presents a les Illes

Avui comença el congrés de Vistalegre II, en què Podem decidirà sobre el seu model organitzatiu i probablement Pablo Iglesias renovarà la secretaria general. S’hi enfronten tres candidatures: la d’Iglesias, la del secretari polític, Íñigo Errejón, i la dels anticapitalistes, liderada per l’eurodiputat Miguel Urbán i la secretària general de Podem a Andalusia, Teresa Rodríguez. A les Balears hi ha alts càrrecs de la formació defensant cada postura. De fet, el diputat al Congrés Juan Pedro Yllanes forma part de l’equip d’Errejón.

Més informació a la pàgina 8

EDICIÓ PAPER 17/08/2019

Consultar aquesta edició en PDF