MEDI AMBIENT
Balears 07/07/2016

La recuperació del voltor negre, una història d’èxit

Aquest any n'han fet eclosió 25 ous i els polls es desenvolupen satisfactòriament

Ara Balears
2 min
Imatge del Voltor Aegypius Monachus.

PalmaLes condicions ambientals d’aquesta primavera han estat favorables per a la població de voltor negre de la serra de Tramuntana. Aquest 2016 s’han arribat a xifres inèdites des que es treballa en la protecció d’aquesta espècie, fa 45 anys. S’ha constatat l’ocupació de 37 plataformes de nidificació, on hi ha hagut 32 postes, han fet eclosió 25 ous i els polls es desenvolupen satisfactòriament. El rècord estava fins ara en 17 polls volant el 2014, de manera que la tendència no pot ser més positiva.

La Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca ha fet públics els resultats del seguiment de la població de voltor negre de la serra de Tramuntana, que duen a terme anualment els serveis de Protecció d’Espècies i d’Agents de Medi Ambient.

La recuperació d’aquesta espècie es deu a factors molt diversos, entre els quals cal destacar l’eradicació de l’ús de verins, amb una feina constant i continuada dels agents de l’autoritat; la disposició d’aliment per als voltors, per les bones pràctiques dels ramaders i les campanyes de control de cabres; la col·laboració de molt diverses entitats, ONG, pagesos i propietaris de la Serra, i la tranquil·litat de les zones de reproducció.

En aquest sentit, la Conselleria vol desmentir rotundament que estigui previst l’accés lliure a les zones crítiques de l’espècie en època de nidificació, ja que l’únic canvi previst amb la modificació de la Llei d’avaluació ambiental és que el trànsit pels camins actuals per accedir a la costa sigui autoritzable (no obert), sempre amb les restriccions necessàries per a la seguretat de les espècies protegides.

Ara, quan encalenteix el sol d'estiu, tot apunta que aquests joves voltors volaran els mesos vinents.

stats