CONSULTORI
Balears 18/12/2015

Quan és recomanable començar a menjar llegums i ou?

HELENA CORRAL, pediatra
2 min

Hola. El meu fill Marc compleix aquesta setmana els 12 mesos i la setmana passada vaig començar a introduir-li els llegums i encara em falta l’ou. La nova pediatra m’ha dit que hauria de menjar ou i llegum des dels 10 mesos. Jo sempre he sentit que val més anar a poc a poc. Què faig? Començ? I la sal? I els fruits secs?

Et contest per parts. La introducció d’un aliment (per exemple els llegums) només és necessària realitzar-la durant uns dies (3-4) Si ja fa una setmana des que li has introduït l’aliment i l’hi has donat diversos dies, ja pots considerar-lo tolerat.

Pel que fa a l’ou, com és un aliment dels que més al·lèrgies provoca, no s’ha de córrer. És recomanable fer la introducció de l’ou de la manera següent: primer, un quart de vermell tot sol; després d’un dia o dos, mig vermell; després, tres quarts i, llavors, el vermell sencer. Quan ja hagi tolerat el vermell sencer, s’introdueix el blanc, que és la part de l’ou que més al·lèrgies pot causar. Per exemple, es fa una truita i només li’n donarem un bocí o dos. Si no li fa cap reacció, en un dia o dos, se li pot anar augmentant la quantitat, i incrementar-la progressivament fins a veure que es menja un ou sencer (o el que vulgui l’infant). Després de 3-4 dies tolerant l’ou sencer, podem considerar l’ou com a aliment tolerat.

La vacuna triple vírica, que és la que es posa als 12 mesos segons el calendari vacunal de la nostra comunitat, durant molt de temps s’ha relacionat amb l’ou. Però en l’actualitat es pot donar a infants amb i sense al·lèrgia a l’ou, fins i tot a infants que hagin patit reaccions greus després d’un ingesta d’ou. En conclusió, hagi menjat o no ou, es podria vacunar. O bé també podries introduir a partir d’ara l’ou i en una setmana portar-lo a vacunar.

Per que fa a la sal, és el mateix que amb el sucre i altres components no necessaris: el millor és ajornar-ho tant com sigui possible, i fins i tot és una oportunitat per reeducar tota la família a menjar amb la menor quantitat de sal i sucre possible. Per què? Perquè són elements culturals, no necessaris per cuinar, i perquè els aliments porten prou sucre i sal.

Quant als fruits secs: des dels 12 mesos es poden introduir (igual que els altres aliments, d’un en un, perquè és un altre grup al·lergènic). El que és molt important és que fins als 5 anys no li oferiu el fruit sec sencer, ni en bocins grossos. Es poden moldre o oferir-los-en alguns de petits, com són les pipes. El problema no és el fruit sec, sinó la mida. A la nostra comunitat, la recomanació d’introducció de fruits secs és encara més tard: 15-18 mesos (alguns fins quasi els 2 anys).

Esper haver-te ajudat. Ànim i per al que necessitis.

Amb la col·laboració de PequePáginas

stats