Balears 22/10/2013

El futur de la radioteràpia de Can Misses, a debat al Parlament

David Ventura
3 min

EivissaAquest dimarts, els ulls d'Eivissa i Formentera estaran posats al Parlament balear. Devers les dotze del migdia, aproximadament, la Cambra debatrà una moció presentada pel grup de PSOE-Pacte i que serà defensada pel diputat Xico Tarrés, en què s'insta el Govern balear a realitzar una modificació pressupostària per iniciar de manera immediata la contractació de l'equipament tecnològic del servei de radioteràpia al nou hospital de Can Misses. Tant aquesta proposta com la rèplica de la moció, a càrrec del diputat popular Vicent Serra, indicaran als ciutadans de les Pitiüses la situació actual de la qüestió.

Aquest debat també servirà per comprovar si els polítics es fan ressò del clam popular de l'amplíssima majoria de la població, que exigeix que s'instal·li aquest servei a Can Misses sense demora.

La moció a debat

La moció, al marge de demanar la modificació pressupostària, també insta el Govern a accelerar els tràmits per assegurar que el servei de radioteràpia pot oferir-se des del mateix dia de l'obertura de l'hospital, com també per assegurar la prestació de la totalitat de la cartera de serveis i prestacions mèdiques previstes. La moció també demana que s'iniciï el projecte per reconvertir l'antic Can Misses en un edifici que contingui un centre sociosanitari, a més del nou centre de salut.

Des del PP no ha volgut donar pistes sobre en quin sentit es mourà la seva resposta a la moció. Serra s'ha limitat avançar que en la intervenció "ens atendrem al discurs que hem realitzat fins ara, sense cap canvi", qüestió ratificada pel partit, que ha avançat que Serra "defensarà una posició coherent amb la qual ha estat sempre la del Partit Popular". Recordem que en totes les intervencions públiques que han realitzat tant Vicent Serra com la consellera insular de Benestar Social, Mercedes Prats, han assegurat que la radioteràpia arribarà a Eivissa l'any 2014 i que aquesta és la voluntat explícita del PP. Un convenciment que s'ha expressat d'una manera molt més matisada quan qui ha parlat ha estat el president balear José Ramón Bauzá o el conseller de Sanitat, Martí Sansaloni, sempre reticents a posar data a la radioteràpia.

"Els ciutadans no entendrien un no per resposta"

El debat serà seguit atentament per vuit representants del Moviment Pitiús Pro Radioteràpia, que es trobaran entre els seients reservats al públic. La portaveu d'aquest grup i cap visible de la mobilització a favor de la radioteràpia, Carmen Tur, ha assegurat que espera que "tots els parlamentaris votin a favor" tant de la instal·lació immediata de la radioteràpia a Can Misses com de "tots els serveis que ha de tenir un hospital seriós, com cirurgia vascular, neurocirurgia, etc".

Carmen Tur s'ha mostrat optimista respecte de la votació final: "Els polítics representen el poble i han d'estar al servei del poble, i està clar el que el poble reclama", i ha recordat que el Partit Popular no tindria majoria absoluta sense el concurs dels diputats del PP d'Eivissa, per la qual cosa ha manifestat l'esperança que "tots els diputats d'Eivissa i de Formentera es mantinguin units i puguem portar-nos la radioteràpia a casa".

stats