Podem qüestiona la tasca de la Guàrdia Civil contra la violència masclista

La formació reclama una investigació interna després dels darrers casos a Eivissa i a Pollença

El Grup Parlamentari de Podem ha registrat, aquest dijous, una sol·licitud de compareixença del delegat del Govern en funcions, Evelio Antich, i la consellera de Salut, Patrícia Gómez, perquè donin explicacions de les  darreres suposades negligències de la Guàrdia Civil pel que fa a l'atenció a víctimes de la violència de gènere. "No volem tornar a sentir la frase: a les 4 de l'horabaixa, no es viola a ningú", ha dit el diputat Carlos Saura en referència a la darrera polèmica sorgida a Eivissa.

A principis de juliol, una dona va intentar denunciar un intent de violació a Sant Antoni de Portmany, però assegura que va rebre aquesta resposta per part de l'agent que la va atendre. Posteriorment, va poder identificar l'individu després que aparegués a la premsa com l'autor de cinc agressions sexuals més en només tres dies. Saura ha relacionat aquest cas amb el de Pollença, on a finals de maig  una dona va ser assassinada pel seu exmarit després d'haver demanat ajuda a la Benemérita. Per tot això, la formació reclama la compareixença del secretari general de la Delegació del Govern, Evelio Antich, qui dirigeix en funcions el departament després de la dimissió de la titular, Teresa Palmer, per presentar-se a les darreres eleccions generals.

"Estam convençuts que no hi haurà resistència" d'Antich per comparèixer, ha assenyalat el diputat al Congrés, Juan Pedro Yllanes, a les portes del Parlament. "Si n'hi ha", ha afegit, "ho traslladarem a Madrid". El jutge en excedència ha considerat que "falta transparència a les forces i cossos de seguretat de l'Estat" i ha demanat que, més enllà de la compareixença, "Antich posi els fets en mans de la Fiscalia". Yllanes considera que els fets podrien suposar la infracció de l'article 408 del Codi Penal, ja que, segons ha dit, es va abandonar a la seva sort una víctima que hauria d'haver estat acompanyada immediatament al Pac de Sant Antoni.

La consellera de Sanitat, Benestar Social i Igualtat del Consell d'Eivissa, Lydia Jurado, ha acompanyat els dos diputats del seu partit i ha anunciat que, aquest mateix divendres, té prevista una reunió amb el delegat del Govern a Eivissa i el cap de la Guàrdia Civil insular. Jurado ha fet una crida a la conscienciació i ha criticat que les agressions sexuals en llocs de gran afluència turística només reben l'atenció dels mitjans en casos molt focalitzats com, per exemple, els Sanfermines. " Cada dia és un dia de Sant Fermí a Eivissa", ha conclòs.

EDICIÓ PAPER 28/11/2020

Consultar aquesta edició en PDF