TERRITORI

Una pròrroga de 5 anys per resoldre definitivament les llicències a zones sense clavegueram

Executiu, ajuntaments, consells i grups polítics estudien una fórmula que obligui a dotar de servei les àrees urbanes que encara no en tenen o quedar sense opció de donar permisos per fer-hi xalets

Pròrroga a continuar donant llicències a zones sense clavegueram, sí, però amb condicions estrictes. Una fórmula per etapes d'un màxim de 5 anys i que obliga els ajuntaments a dotar de xarxa de sanejament les zones urbanes que ara no en tenen és una possible sortida a la crisi del final de la pròrroga que excepciona la normativa europea en la matèria i que ha caducat aquest mes de juny.

Govern, ajuntaments, grups parlamentaris, a excepció de Podem, i consells s'han reunit aquest dilluns i han estudiat una proposta elaborada per l'equip de la Conselleria de Territori i que consisteix a autoritzar els municipis a continuar donant llicències a les zones sense clavegueram sempre que compleixin un pla estricte: fer el projecte el primer any, licitar-lo els dos següents i executar-lo els dos darrers. "Qualsevol incompliment per part d'un ajuntament el deixaria fora d'aquesta pròrroga", ha dit el conseller de Territori, Marc Pons.

Per l'executiu, "5 anys poden semblar molts, però hem de recordar que molts d'aquests procediments suposaran el cobrament de contribucions especials als propietaris, i aquesta fórmula obliga a un gestió intensa que no es pot fer en poc temps. És una proposta realista, però que sobretot resol un problema històric d'una vegada", ha dit Marc Pons.

Durant la reunió d'aquest matí, els ajuntaments (representats per la directiva de la Federació de Municipis, Felib) han insistit que resoldre aquesta qüestió no serà senzill, ja que per redactar els projectes calen recursos que no tots tenen. "Hi haurà un seguiment per part del Govern i dels consells durant tot el procés. Crec que ens hi hem d'implicar tots. Ningú ja no té més ganes d'allargar aquesta situació irregular", ha sentenciat el conseller.

El pla d'etapes és una proposta del Govern que aquest dimarts tindran per escrit totes les parts i que dimecres serà debatuda en la comissió parlamentària que treballa la llei d'avaluació ambiental, que és a la que el grup parlamentari d'El Pi ha presentat una esmena que proposa allargar la pròrroga. La idea de l'Executiu és que es pugui transaccionar la proposició d'El Pi i incloure aquest pla d'etapes de compliment obligatori. "Aquells que incompleixin una sola fase quedaran fora de la possibilitat de donar llicències", ha dit Pons.

La normativa europea impedeix donar llicències per a la construcció d'habitatges en zones que no disposin de clavegueram, i Balears acumula més de 10 anys d'incompliment gràcies a diferents pròrrogues. L'esquerra va criticar la darrera, signada per Bauzá, i ara es trobava en la mateixa situació. Podem i MÉS s'havien mostrat contraris a continuar igual, però l'Executiu considera que aquesta nova fórmula no és una pròrroga com les anteriors, sinó que obliga els ajuntaments a prioritzar la creació de la xarxa de clavegueram en uns terminis molt concrets o quedar sense la possibilitat de continuar donant llicències.

EDICIÓ PAPER 08/08/2020

Consultar aquesta edició en PDF