El GOB denuncia deficiències en la declaració d'impacte ambiental de l'ampliació del port del Molinar

El projecte portuari no ha aturat la seva tramitació

Si bé el desembre passat el Parlament va aprovar una PNL que rebutjava el projecte d’ampliació del Club Marítim del Molinar de Llevant i l’ Autoritat Portuària de Balears (APB) va anunciar la intenció de recuperar la concessió i dur directament la gestió del port, el GOB alerta que, encara que aquesta Declaració d'Impacte Ambiental (DIA) no és vinculant, el projecte no ha aturat la seva tramitació al Ministeri.

Al novembre es va publicar la resolució de la Secretaria d’Estat de Medi Ambient, per la qual es formulava una DIA favorable del projecte de remodelació del Club Marítim Molinar de Llevant. Immediatament, la plataforma Al Molinar, Port Petit va voler viatjar a Madrid per veure l’expedient que es tramitava des del Ministeri i va sol·licitar una còpia de la documentació. 

Deficiències tècniques

Aquest dimarts dematí el GOB ha presentat en una roda de premsa el que considera “una sèrie d’irregularitats en la tramitació de la DIA”. Margalida Ramis, portaveu de l'entitat ecologista i acompanyada per Pedro Martínez, membre de la campanya d'Al Molinar, Port Petit, ha assegurat que aquest informe “pareix una còpia dels arguments esgrimits pels promotors del projecte d’ampliació del port Petit del Molinar” i té una greu “manca de rigorositat”. 

Per una banda, segons Ramis, la resolució del Ministeri no només no respon ni contraresta els arguments contraris exposats per organismes com l’ Institut d’Estudis Oceanogràfics (IEO), el Consell de Mallorca, la Comissió Balear del Medi Ambient, l’ Ajuntament de Palma o les diverses entitats veïnals, ecologistes i de confraries de pescadors que han mostrat la seva oposició rotunda al projecte, sinó que ni tan sols realitza una anàlisi crítica dels estudis i arguments presentats pel promotor.

Per altra banda, una de les deficiències greus que presenta la DIA és la manca de l’anàlisi d’impacte sobre la dinàmica de litoral i processos sedimentaris que pot tenir la construcció de dics i espigons, fins i tot després que l’IEO informàs el Ministeri que l’estudi mostrava clares mancances. Així mateix, la Declaració d’Impacte Ambiental presenta deficiències en l’anàlisi de dispersió de contaminants i la presència de posidònia a 650 metres del port hauria d'haver forçat un estudi integral.

L’estudi també presenta deficiències en l’anàlisi de l’impacte paisatgístic, ja que “tracta el valor del paisatge d’una manera clarament subjectiva i dona al passeig del Molinar un valor de qualitat i de fragilitat”.

Ramis també ha posat de manifest l’absència d’aspectes rellevants que no han estat considerats en el procés de l’evolució ambiental, com ara un estudi d’impactes territorials i de mobilitat, així com una anàlisi sobre l’impacte en les activitats pesqueres de la flota artesanal.

El GOB presentarà un informe

Per tots aquests motius, Ramis ha declarat que “el GOB considera inadmissible la resolució de la Declaració d’Impacte Ambiental favorable per part del Ministeri” i ha anunciat que presentarà un informe detallat que farà arribar tant al Ministeri com a l’Autoritat Portuària de Balears. Així mateix, insisteix en la necessitat de paralitzar la tramitació, i en la retirada immediata, del projecte d’ampliació del port del Molinar al Ministeri i de l’acord definitiu entre l’APB i el Consell d’Administració per recuperar la concessió portuària del Molinar.

Per la seva banda, Antoni Noguera, regidor de Model de  Ciutat, Urbanisme i Habitatge Digne de Palma, ha declarat avui mateix en una roda de premsa que "confia" que Autoritat Portuària "faci la seva feina" i compleixi amb la seva paraula perquè "continuam pensant que el Molinar ha de tenir un port petit". Noguera també ha criticat la decisió de Madrid, des d'on "es deu veure de molt lluny què és el Molinar i què significa aquest projecte", que "desfigura el barri i canvia la dinàmica del litoral".

El regidor també ha recordat el compromís de gairebé tots el partits polítics per defensar el port i ha afirmat que la intenció de Cort és "protegir els nuclis tradicionals de Palma", obligant a mantenir "la tipologia del barri en totes les obres que es facin" per tal d'evitar "que continuïn diluint-se".

EDICIÓ PAPER 15/02/2020

Consultar aquesta edició en PDF