SALUT
Balears 07/06/2017

Els professionals de la Psicologia Clínica volen formar part de l'Atenció Primària

Consideren que s'evitaria la medicalització de moltes situacions

Anna Vidal
2 min
Un centre d'Atenció Primària. / ARA BALEARS

PalmaEl Col·legi Oficial de Psicòlegs de les Illes Balears (COPIB) es reunirà amb els diferents partits polítics amb representació parlamentària per tal de traslladar-los la necessitat d'incorporar dins la cartera de serveis d'Atenció Primària la figura del psicòleg clínic, ja que consideren que podria contribuir a descongestionar les consultes i millorar l'atenció dels pacients. De moment, ja s'han reunit amb Ciudadanos i esperen reunir-se amb la resta al llarg de les properes setmanes.

“Hi ha una tendència a psicopatologitzar i medicalitzar moltes situacions”, explica Javier Torres, degà del COPIB, qui considera que “si en els casos de depressió o ansietat es pogués treballar des del primer moment amb un psicòleg, segurament s'evitaria la medicalització amb un teràpia i intervenció psicològica més directa i no tan espaiada en el temps, i aconseguiríem resultats molt millors”. Així mateix, es mostren molt preocupats per l'alt índex de suïcidis i intents de suïcidi a les Balears, el segon més alt de l'Estat, segons Torres. “Si hi hagués psicòlegs a Atenció Primària, es podrien detectar aquestes ideacions suïcides que pot manifestar una persona en un moment determinat”, explica el degà, qui afegeix que a vegades, ja sigui per falta de temps o per la falta de coneixements específics, no es detecta adequadament.

Per Torres, la salut mental és la gran oblidada del sistema de salut: “Queda molt per fer, cada vegada ens estam adonant que una recepta o fàrmac no soluciona el problema”, ja que a més del cost econòmic de la medicalització de molts trastorns emocionals, moltes vegades es generen baixes laborals i “no es tracta el problema”.

Actualment, els psicòlegs clínics que treballen al servei públic de salut es troben en àmbits especialitzats dels hospitals com, per exemple, l'àrea de salut mental o d'atenció a les drogoaddiccions. És una situació generalitzada a tot l'Estat, malgrat que, segons Torres, està començant a canviar. “A Madrid i al País Valencià estan començant a incorporar psicòlegs a Atenció Primària”. L'objectiu final, explica el degà, és arribar al nivell d'Europa, on hi ha una mitjana de 18 psicòlegs per cada 100.000 habitants, molt lluny dels 4 per cada 100.000 que hi ha a les Balears.

stats