Balears 05/07/2017

Un estudi científic revela importants descobriments a la cova de s'Aigua de Menorca

En els primers resultats obtinguts, s’han detectat un total de 194 exemplars de fauna troglòbia dins la cavitat i, d’aquests, 27 són de nova identificació

Ara Balears
2 min
Presentació dels resultats dels estudis de la Cova de s'Aigua de Cala Blanca

PalmaLa presidenta del Consell de Menorca, Maite Salord; el subdirector general de l’Institut Geològic i Miner d’Espanya (IGME) i president del Comitè Nacional de Geoparcs Mundials de la Unesco, Juan José Durán, i el cap de la Unitat Territorial d’IGME a les Balears, Pedro Robledo, han anunciat els primers resultats de l’estudi científic realitzat a la cova de s’Aigua (Cala Blanca).

La presidenta ha revelat que es durà a terme el sondeig d’una nova cova a la qual no s’ha entrat mai “per poder analitzar-ne les característiques, veure si és visitable i si es pot connectar amb la cova de s’Aigua”.

En els primers resultats obtinguts, s’han detectat un total de 194 exemplars de fauna troglòbia dins la cavitat; d’aquests, 27 són de nova identificació en l’àmbit d’aquesta cova. Entre aquests exemplars hi ha amfípodes, mol·luscs o coleòpters, entre altres.

Un dels fets més sorprenents en el marc d’aquesta biodiversitat és la detecció d’un endemisme propi només de la cova. Pedro Robledo ha afirmat que “estam en el camí d’identificar una nova espècie en l’àmbit mundial, similar a un àcar, i que actualment s’està estudiant en diferents universitats de l'Estat i de fora”. Aquest fet implica, sense cap tipus de dubte, que no només és una cova que es podrà visitar, sinó que a més oferirà un valor afegit científic al visitant.

Robledo ha parlat també dels nivells de CO2, que s’han mantingut estables entre 3.000-2.500 ppm, dades del tot raonables que permetran les visites turístiques. Cal dir que es prenen registres cada deu minuts i així es farà durant el que resta de l’any i part del 2018.

Pel que fa als nivells de radó (un element químic radioactiu del grup dels gasos nobles), encara no es disposen de dades. També s’han estudiat les fluctuacions de la làmina d’aigua que, segons Robledo, "són centimètriques i gairebé sempre lligades a canvis de pressió atmosfèrica dins la cova".

Per acabar i en la mateixa línia, Juan José Durán ha parlat de l’ampli ventall de coneixement del qual disposa la cova de s’Aigua i ha afirmat que “hi haurà més sorpreses en l’àmbit biològic a causa de la seva biodiversitat, per la qual cosa podrem oferir als visitants un excel·lent discurs científic i pedagògic”.

stats