Terrorisme
Balears 21/04/2016

El presumpte jihadista enaltia l'Estat Islàmic a través de quatre perfils de Facebook

Presó incondicional per a Mohammed Harrak, que s'ha declarat innocent

Cristina Román / Ara Balears
4 min
Presumpte jihadista a l'arribada als jutjats per prestar declaració

PalmaEl presumpte jihadista detingut el passat dimarts al barri de Son Gotleu s'ha declarat innocent davant l'Audiència Nacional. El detingut, un home de 27 anys d'origen marroquí, ha arribat als jutjats a les 8.30 hores del matí en un dispositiu de seguretat especial i, quan ha arribat el seu torn, no s'ha negat a declarar. Segons el seu advocat, ha tingut la voluntat de col·laborar amb la justícia.

Després d'aquesta primera declaració en seu judicial, s'ha decretat per a ell presó provisional comunicada i sense fiança.

Al detingut se l'acusa d'un delicte de terrorisme i un altre delicte contra la salut pública, per la tinença de drogues trobades al seu domicili (22 grams de cocaïna i dues bàscules de precisió).

A causa de problemes tècnics, la declaració ha començat al migdia i ha durat 45 minuts, temps durant el qual el detingut ha respost les preguntes de la titular del Jutjat Central d'Instrucció número 3 de l'Audiència Nacional, Carmen Lamena, per la seva relació amb el terrorisme jihadista. Ho ha fet en una de les sales de videoconferències que hi ha a Via Alemanya, concretament a la sala de la biblioteca.

Segons apunta l'auto, que conté les investigacions dels cossos de seguretat que s'han fet a través de les vigilàncies i l'examen de les publicacions que feia en diferents perfils de les xarxes socials, observacions telefòniques i el resultat dels registres practicats, "s'ha pogut comprovar com l'acusat ha efectuat publicacions a les xarxes socials virtuals a favor de l'organització terrorista de l'Estat Islàmic; ha duit a terme activitats de captació de persones per a la seva integració en la citada organització i el seu enviament a Síria o Iraq; i ha participat en la preparació d'un atemptat terrorista a Espanya, incomplet per raons alienes a la voluntat del detingut".

La jutgessa ha acordat l'ingrés a la presó de l'acusat atenent a la gravetat dels delictes i al risc de fuga, a més de la possibilitat de reiteració delictiva, ja que l'investigat "ha operat dins d'un grup organitzat de persones, i ha duit a terme de manera conjunta i reiterada activitats de captació, de preparació personal, enaltiment i inducció a cometre actes de caràcter terrorista, entre d'altres, que posen de manifest la seva especial perillositat, i ha presentat també un total desinterès per les regles essencials de la convivència". Així s'evitarà, a més, l'ocultació o la destrucció de proves rellevants.

Els indicis, al detall

En un acte, la magistrada descriu les activitats del detingut, com la publicació a les xarxes socials de continguts a favor de l'Estat Islàmic, la captació de persones per a la seva integració en l'esmentada organització i el seu enviament a Síria i l'Iraq.

Segons la resolució, a través de xarxes socials i converses telefòniques l'acusat ha manifestat que el seu objectiu era "viatjar a l'Sham (llevant de Síria)" per "lluitar per la seva umma (comunitat) al costat dels mujahidins del Califat". De la mateixa manera, després dels atemptats de París del 13 de novembre de l'any passat va manifestar que "(era) un dia excel·lent", ja que "ahir els (seus) van fer tremolar Europa".

També ha realitzat, assenyala la jutgessa, activitats d'entrenament personal i ha publicat imatges i informació sobre la seva participació en una activitat esportiva coneguda com a 'airsoft', en la qual individus abillats amb uniformes paramilitars combaten amb armes simulades que disparen pintura en escenaris que simulen camps de batalla.

A més, durant els darrers mesos Harrah va intentar aprofundir en el coneixement de la professió militar, i va recopilar informació per unir-se a una força armada que l'admetés. Així, després de descartar la seva incorporació a l'exèrcit espanyol va començar a fer plans per ingressar a la legió estrangera de l'exèrcit francès.

Altres punts que assenyala el text són que el detingut va entrar en un portal d'informació en línia espanyol per accedir a una notícia que feia referència a una publicació de l'Estat Islàmic titulada "Consells de seguretat per llops solitaris i cèl·lules autònomes". A més, l'acusat també va accedir a la pàgina oficial del Ministeri de Defensa per descarregar-se el número 141 de la publicació "Quaderns d'Estratègia" de l'Institut Espanyol d'Estudis Estratègics.

stats