DADES PÚBLIQUES
Balears 06/04/2016

El PP insta el Govern a accelerar en matèria de transparència

El Govern assumeix la necessitat de posar a disposició dels ciutadans tota la informació necessària "com més aviat millor", però recorda que no han deixat de treballar en aquesta qüestió

Martí Gelabert
2 min
Balears va ser una de les comunitats autònomes més transparents el 2014, segons l'INCAU

PalmaEl Parlament ha aprovat aquest dimecres dues Proposicions no de Llei (PNL) del Partit Popular per accelerar el treball del Govern en termes de transparència. El PP ha lamentat la "deixadesa" i "poc interès" del Govern del Pacte per garantir a la ciutadania que pugui accedir a la informació de l'Administració. L'Executiu ha criticat les paraules del PP i ha defensat que està fent la seva feina.

"És una manera de generar enrenou", ha lamentat el diputat de Podem Aitor Morrás. El parlamentari ha assumit que "s'ha d'actualitzar com més aviat millor", però ha afegit que "tant de bo el PP ho hagués fet abans, ja que així ens hauria estat més fàcil". En concret, el PP demana que s'actualitzin els indicadors de l'Índex de transparència INCAU i aprovar les ordres de funcions actualitzades del personal funcionari.

La diputada del PSIB María José Camps ha destacat durant la Comissió d'Assumptes Institucionals i Generals on s'ha dut a terme el debat de les PNL que ja s'ha "començat a treballar" en aquesta direcció. Amb relació a la velocitat que reclama el PP per aplicar les mesures, el Govern ha recordat que durant l'anterior legislatura no es van dur a terme totes aquestes accions fins al 2013 i no en els sis primers mesos -temps en què el PP ha registrat aquestes PNL-.

Crítiques a la Conselleria de Transparència

Per part seva, la diputada del PP Núria Riera ha recordat que durant la legislatura anterior Balears va ser "una de les comunitats autònomes més transparents d'Espanya amb una puntuació global de 93 punts sobre 100". De fet, es van augmentar 10 punts els resultats de 2012 i 37 els de 2010. Si bé és cert que les Illes van rebre una valoració d'excel·lent pels resultats de l'INCAU, Morrás ha assegurat que en termes de transparència "no només és una qüestió de complir els indicadors, sinó una actitud". Camps ha destacat, en aquest sentit, que el Govern ha treballat molt per la ciutadania en altres termes.

"El Govern s'ha marcat com una de les fites la transparència", ha destacat la diputada de MÉS Bel Busquets. Ara bé, ha recordat que aquests primers mesos de legislatura "no han estat gaire afortunats" i ha admès "certs errors que se solucionaran". La diputada d'El Pi Maria Antònia Sureda ha apuntat que la paraula transparència "és molt repetida" en el Pacte, però que "vèiem que costa". La dimissió d'Esperança Camps al capdavant de la Conselleria de Transparència, Participació i Cultura, de fet, ha estat un principal entrebanc amb el qual ha topat el Govern balear. "Esperem que la nova consellera continuï fent feina", ha remarcat Sureda. El PP ha lamentat, arran de la dimissió de Camps, que han estat "10 mesos perduts".

El 78% dels ajuntaments de les Illes suspèn en transparència

Dades de l'INCAU sobre transparència
stats