Armengol anuncia el Govern més femení de la història de Balears

Ruth Mateu i Pilar Costa substitueixen Esperança Camps i Marc Pons, qui, a la vegada, relleva Joan Boned com a conseller d'Ordenació del Territori

La presidenta, Francina Armengol, ha resolt la primera crisi de Govern amb un moviment triple a les conselleries. La substituta de la dimitida Esperança Camps serà Ruth Mateu, fins ara secretària general de la Conselleria de Transparència, Participació i Cultura. Armengol també  ha confirmat el relleu, per motius de salut, del conseller d'Ordenació de Territori, Joan Boned. El seu lloc l'ocuparà el fins ara conseller de Presidència, Marc Pons, qui, a la vegada, serà substituït per la fins ara portaveu parlamentària socialista, Pilar Costa. L'eivissenca assumirà també les funcions de portaveu del Govern. D'aquesta manera, per primera vegada un Consell de Govern balear tindrà més dones que homes.

Armengol ha confirmat que els nous consellers prendran possessió demà mateix i s'ha mostrat orgullosa de presidir un Govern de majoria femenina. "És un missatge social important", ha dit.
La presidenta ha reivindicat que tot i que la primera crisi es produeix abans de complir-se el primer any de legislatura, el Govern "està complint perfectament els objectius". En aquest sentit, ha assegurat que, davant la inestabilitat a Madrid, "necessitam un Govern fort, reivindicatiu i amb més impuls polític". En aquest sentit, ha assegurat que els nous nomenaments compleixen aquestes expectatives i que, d'aquesta manera, la crisi esdevé una oportunitat.

Ni un retret als consellers sortints

Armengol ha agraït novament la feina feta a l'exconsellera Camps i ha dedicat unes paraules especials a l'exconseller d'Ordenació del Territori, Joan Boned, de qui ha destacat "la feina feta de manera certera". Armengol ha explicat que ahir el va visitar a l'hospital de Son Espases i que, en el conversa, Boned va entendre que el Govern requereix una dedicació incompatible amb la convalescència tranquil·la que li han recomanat.

El seu substitut serà Marc Pons, de qui Armengol ha lloat que té la formació acadèmica i política adequada. Pons és enginyer i ja va ocupar la Conselleria de Territori al Consell de Menorca. La presidenta ha insistit que es tracta d'una " persona de màxima confiança" i que donarà "l'impuls" que necessita el departament que haurà de batallar amb Madrid alguns dels projectes clau del Govern, com la tarifa plana aèria i redactar altres lleis emblemàtiques com la d'habitatge.

Armengol ha negat que el relleu de Pons com a portaveu tingui a veure amb l'accidentada roda de premsa de divendres passat, en què  Pons no va saber explicar de manera satisfactòria la inesperada absència de la llavors encara consellera de Transparència, Esperança Camps, qui acabaria dimitint al cap d'unes hores. En aquest sentit, Armengol ha explicat que Pons ha estat " un excel·lent portaveu", però que aquestes funcions quedaran adscrites a Presidència, atesa la complexitat del nou departament que haurà de dirigir.

En aquest sentit, ha dit, "qui pot mantenir aquesta eficàcia és Pilar Costa". La nova consellera de Presidència forma part del nucli de confiança d'Armengol, qui n'ha destacat "l' àmplia preparació política" i "la il·lusió, passió i ganes" que ha mostrat "des del primer minut" en la seva tasca com a portaveu parlamentària. El diputat Andreu Alcover es perfila ara com el relleu de Costa al grup parlamentari.

Finalment, respecte del nom més esperat de la jornada, el de la substituta de Camps, Armengol ha dit que ha valorat que, com a secretària general de la Conselleria, " coneix el departament des del primer dia, el coneix perfectament" i que està convençuda "que pot tirar endavant" una Conselleria que, ha assegurat, "és un eix fonamental" de la seva idea de govern.

El PP demana més caps

La resta de formacions parlamentàries han reaccionat de manera dispar a la remodelació del Govern. Podem s'ha felicitat per la ràpida resolució de la crisi i per la nova majoria femenina al Gabinet. El PP, en canvi, ha considerat que la remodelació "s'ha quedat curta" perquè hauria d'haver afectat al conseller de Medi Ambient i Agricultura, Vicenç Vidal.

La portaveu parlamentària, Marga Prohens, ha afegit que Armengol "hauria d'haver acabat amb el major cas de nepotisme a la història política de les Balears, en referència a la consellera de Sanitat, Patricia Gómez, i el seu marit, Juli Fuster, director de l' IB-Salut.

Per la seva banda, el portaveu de Ciutadans, Xavier Pericay, ha assegurat que les paraules d'Armengol demostren la debilitat del Govern. A més considera que el nomenament de Mateu com a nova consellera significa la victòria del "grup opositor" a l'exconsellera Camps. En aquest sentit, ha reclamat que no es torni a produir una situació similar d'enfrontament intern.

EDICIÓ PAPER 07/12/2019

Consultar aquesta edició en PDF