CRÒNICA
Balears 26/06/2016

El PP deixa en escac l'enrocament polític

Els populars guanyen les eleccions a Balears, amb més vots que el 20-D

Martí Gelabert
2 min
La candidata popular, Teresa Palmer, celebra la victòria del PP

PalmaL'enrocament polític que han adoptat Podem, MÉS i EU no ha acabat per revertir la situació. El bipartidisme de PP i PSOE, que es manté a l'alça, n'ha sortit vencedor. Des del Partit Popular balear celebren la victòria en aquesta 'segona part' de les eleccions. Des del 20-D fins al 26-J, sis mesos d'intents de negociació, campanya continuada, i, sobretot, incertesa, el PP creix a Balears.

Els populars no es refan encara de la caiguda que van patir del 2011 al 2015 –uns 80.000 votants–, però han vist com les seves polítiques han tornat a convèncer alguns votants més. Amb un 87% escrutat, els populars ja havien aconseguit els mateixos vots que les darreres eleccions: uns 140.000. Ara bé, continuen quedant enfora dels 217.327 que els van atorgar cinc diputats el 2011. El PP se'n queda, aquest 26-J, tres.

La candidata al Congrés per les Illes Balears, Teresa Palmer, s'ha mostrat molt optimista i ha carregat fort contra la coalició Units Podem MÉS. "Hem estat una de les comunitats amb més diferències amb la segona força", ha destacat, i ha afegit: "No han aconseguit el famós 'sorpasso'". En aquesta direcció, Palmer ha volgut recordar que la coalició amb MÉS ha fracassat, ja que la suma de Podem i MÉS en separat va treure més vots les últimes eleccions: "han perdut presència". En l'àmbit estatal, la nova diputada popular també s'ha mostrat contundent: "Qualsevol govern nacional, amb aquest resultat, passa per Mariano Rajoy".

Entre els candidats i els seus militants, la moderació ha imperat, abans de tenir resultats definitius. La portaveu del Partit Popular al Parlament balear, Margalida Prohens, s'ha expressat en aquesta línia després de valorar un sondeig que ha encertat la victòria popular: "Ho valoram amb molta prudència". Ara, la prudència s'ha convertit en evidència. "Estam contents de la mobilització de la gent i de la campanya en positiu", ha valorat.

Per part seva, el portaveu del PP balear i candidat al Senat, Miquel Ramis, s'ha mostrat "moderadament optimista" després de conèixer el sondeig. Això sí, ha celebrat la distància que el separa de la segona força política, Units Podem MÉS, que s'ha enduit una ensopegada.

stats