MEDI AMBIENT
Balears 27/12/2015

Un pla per recuperar espècies en extinció caduc

El pla Homeyer per a la recuperació d’aus aquàtiques aprovat el 2008 necessita ser revisat i més inversió

Josep Salmeron
3 min
Un pla per recuperar espècies en extinció caduc

PalmaEl bitó, el toret, la rosseta, l’ànnera capblanca i la fotja banyuda són cinc espècies d’aus aquàtiques que habiten principalment a la zona humida de l’Albufera de Mallorca, però que es troben en perill d’extinció a les Illes Balears. L’any 2008 la Conselleria de Medi Ambient, a través de la Direcció General de Protecció d’Espècies, va aprovar el pla Homeyer. Es tractava d’un pla de recuperació d’aquestes aus que recollia tota una sèrie d’accions i que, set anys després, gairebé no s’han complert del tot i ha quedat caduc. Des del departament de Protecció treballen per una nova redacció d’aquest pla perquè sigui aprovat el 2016.

Rafel Mas, tècnic de servei de protecció d’espècies, ha treballat amb aquest pla i reconeix que “s’han de revisar les accions que no s’han complert per la manca d’inversió”. En la nova redacció, Mas ha explicat que també s’hi inclouran noves espècies que estan en perill d’extinció i que abans havien quedat pendents, com són l’hortolà de canyet ( Emberiza schoeniclus ) i la parda ( Aythya nyroca ). Per altra banda, però, algunes espècies que ja s’incloïen en el pla quan es va aprovar el 2008 han tingut “bona resposta”, explica Mas, com ha estat el cas de la rosseta (Marmaronetta angustirostris ), de la qual s’han observat cinc parelles segures i una de possible.

El projecte també preveia la recuperació de la fotja banyuda ( Fulica cristata ), de la qual enguany s’han comptat sis parelles, totes elles exemplars joves per reforçar els que ja hi són. Això no obstant, el problema greu que pateix aquest animal és la contaminació de l’aigua que hi ha a l’Albufera que ve de les depuradores. Mas explica que en el nou pla s’inclourà també el projecte de la creació d’una zona de filtres verds perquè així l’aigua que arriba bruta, quan passi per aquests filtres vegetals, arribi neta a l’Albufera. Són una sèrie de zones que ja es fan a l’Albufera de València. Precisament s’hi varen alliberar exemplars de fotges banyudes procedents del centre del Saler, molt a prop de l’Albufera valenciana, i que han estat cedits de manera gratuïta, “només s’han pagat les despeses de transport en el desplaçament”. L’ànnera capblanca ( Oxyura leucocephala ) també ha patit els efectes de l’aigua contaminant de l’Albufera. De fet, explica Mas, s’ha intentat fer alliberacions d’aquesta espècie però, “perjudicada per la qualitat de l’aigua, no se n’han fet més”.

L’endarreriment en la recuperació d’espècies també ve donada per animals que envaeixen l’indret. Les carpes mengen molta matèria orgànica que es produeix a l’Albufera, cosa que afecta la fotja banyuda, ja que és el seu aliment.

Quant al bitó (Botaurus stellaris ), se n’ha detectat un mascle territorial, és a dir, el que se situa en una zona per marcar el territori. Són molt difícils de trobar, d’aquesta espècie, que ha davallat molt de nombre d’exemplars els darrers deu anys.

Precisament, un altre motiu pel qual des de Protecció d’Espècies exigeixen la redacció del nou pla és l’actualització de les dades demogràfiques respecte de les que es publicaren el 2008. Les dades s’han emmagatzemat després d’un seguiment anual que s’accentua més en època de reproducció de cada espècie.

Amb tot això, Rafel Mas explica que queda molt per fer i que fins ara “s’ha hagut de cercar finançament extern” per poder realitzar accions com l’obertura d’aigües profundes que proporcionen l’aliment de les espècies que s’inclouen en el pla. Uns recursos que, segons Mas, “han vingut de diferents bandes”.

Calendari de natura 2016

L’Associació de Fotògrafs de Natura de les Illes Balears (AFONIB) ha publicat el calendari de natura 2016 que ha rebut la col·laboració del GOB. Els fotògrafs han aportat les imatges de manera desinteressada, mentre que el GOB ha assumit les despeses d’edició. La iniciativa, que ja es portà a terme l’any passat, respon a l’interès mutu de divulgar i conservar el patrimoni natural de les Balears. De fet, la col·laboració entre el GOB i AFONIB es manté també en la revista de divulgació naturalística Es Busqueret, en la qual l’AFONIB té una secció fixa.

El calendari es pot adquirir a la seu del GOB, a Palma, per un preu de vuit euros; sis per als socis de les dues entitats. Els beneficis aniran destinats a la recuperació patrimonial de la Trapa, a Andratx, una zona, propietat del GOB, adquirida mitjançant aportacions de ciutadans i entitats i on es porten a terme accions de restauració natural, de recuperació arquitectònica i d’agricultura ecològica, tot plegat amb el suport dels voluntaris.

stats