Balears 23/06/2013

La petjada murciana d'Invernostra i Tolo Seguí

El projecte Casa Don Juan Golf Resort deixà afectats que en pagaren una reserva i encara esperen

Albert Travesset
2 min

PalmaEls gratacels de Miami no han estat els únics 'negocis' compartits per la societat inversora de Sa Nostra, Invernostra SL, i els empresaris José Pedro Iglesias Moure i Juan Bartolomé Seguí Gamundí. Existeix un precedent a la localitat murciana de Blanca, a la vall de Ricote. L'11 de novembre de 2004, l'empresa Consorcio Inmobiliario Mare Nostrum SA (CIMNSA) i l'Ajuntament de Blanca signen un conveni per a la construcció d'un nou complex urbanístic de 4.000 places residencials al paratge de Casa Don Juan. Un acord que, segons les informacions periodístiques del moment, reportà 1,8 milions d'euros per als comptes municipals de Blanca; i molts maldecaps per a alguns compradors que hi invertiren part dels seus estalvis per aconseguir la promesa d'un habitatge que mai no s'arribà a construir.

Iglesias i Sa Nostra

CIMNSA s'havia fundat poc abans, el 24 de març de 2003, amb un capital social d'1,5 milions d'euros. El responsable d'empreses participades de Sa Nostra en aquell moment, Rafael Gerardo Oliver Roca, n'era un dels consellers. A través d'ell, CIMNSA unia en el seu accionariat Invernostra SL, amb un 17% de participació societària segons dades del Registre Mercantil, conjuntament amb Iglesias Moure, en representació de la mercantil Consorcio Inmobiliario de Baleares SA, amb un terç de les accions. Iglesias Moure controla actualment Consorcio Inmobiliario de Baleares SA (no confondre-ho amb CIMNSA) com a administrador únic. Anteriorment, en aquesta societat hi figurà com a conseller l'anterior director general de Sa Nostra, Pere J. Batle Mayol, fins al juny de 2010, i també altres alts directius de Sa Nostra i Juan José Hidalgo Acera, president de la Corporación Empresarial Globalia, i la seva filla María José Hidalgo Gutiérrez, que hi ocuparen càrrecs directius fins al 2005, segons els registres mercantils. Paral·lelament, Hidalgo Gutiérrez formà part del consell d'administració que fundà CIMNSA, però en quedà desvinculada poc després.

A l'accionariat de CIMNSA s'hi afegí Juan Tolo Seguí Gamundí, participant amb un 10% de la societat a través de Tosega 2008 SL, i altres societats com Virdemar XXI SL i Corporación Qualitat SL, del constructor i hoteler català Josep Espelt Civit. Invernostra SL hi mantingué participació i plaça dins dels consell d'administració almenys fins a finals de 2008.

Iglesias Moure i Tolo Seguí Gamundí, conjuntament amb Mateu Estrany Pieras, exdelegat de Fomento de Construcciones y Contratas (FCC) a Balears, tornen a coincidir el febrer de 2007 en una nova societat, Gestalis Project Management SL. Per encàrrec de CIMNSA, Gestalis gestiona el projecte urbanístic del resort de Blanca. A la seva pàgina web es pot veure l'abast real del desenvolupament que CIMNSA preparà per a Casa Don Juan Resort: un camp de golf i 7.500 places residencials dividides en xalets, adossats i plurifamiliars. El municipi de Blanca avui no supera els 6.000 habitants. Problemes legals van fer inviable ni tan sols l'inici de qualsevol moviment de terres a Casa Don Juan de Blanca, i molt menys la posada d'un sol totxo.

stats