Balears 25/04/2017

El petit comerç, contra la "màfia" de la venda ambulant il·legal

PIMEM i Afedeco denuncien una situació d'explotació laboral, mentre que Pimeco critica la "deixadesa" de Cort

Carmen Buades / Martí Gelabert
2 min
Venedors ambulants il·legals a la zona de Dalt Murada de Palma

PalmaArriba la temporada alta i augmenta l'oferta de venda ambulant il·legal al centre històric de Palma. Pimeco, Afedeco i PIMEM han denunciat aquest dimarts el que consideren "un problema històric" que deixa centenars de persones en mans de les màfies. Les patronals coincideixen que es tracta d'un "problema social", però critiquen que "ho paguin només els comerciants".

Des d'Afedeco i PIMEM adverteixen que els venedors ambulants són víctimes d'explotació laboral i han demanat al Govern que faci inspeccions als magatzems d'on aquestes persones obtenen el gènere, ja que "el problema no és a la venda al carrer, sinó a la distribució", segons Rafel Ballester, president d'Afedeco.

La protesta de Pimeco.

Per part seva, Jordi Mora, president de PIMEM, ha recordat que la seva campanya "no és contra les persones immigrants, sinó contra qui no segueix les regles del joc". Bernat Coll, de Pimeco, també ha negat que s'hagi de responsabilitzar els venedors i ha explicat que a ciutats com Peníscola l'Ajuntament multa els compradors.

A més, des de Pimeco denuncien la "deixadesa" de Cort perquè consideren que "està tancant els ulls davant" aquesta situació i exigeixen que es prenguin mesures. Per Coll, tant l'Ajuntament de Palma com la Delegació del Govern han de donar resposta al problema perquè "enguany serà pitjor que l'any passat" i "no és una qüestió de fer una ordenança, sinó de complir-la".

La protesta de Pimem i Afedeco.
L'Ajuntament critica la deixadesa de l'Estat

El batle de Palma, José Hila, ha volgut reivindicar les tasques que realitza l'Ajuntament en aquesta direcció. Preguntat per les crítiques dels petits empresaris, Hila ha volgut deixar clar que l'Estat ha deixat a totes aquestes persones "al llimbs". "L'Ajuntament intenta que aquesta activitat perjudiqui el mínim possible al comerç", ha apuntat.

A més, ha afegit que s'estan cercant solucions "on no hi ha solucions" i ha reclamat la necessitat del canvi de la llei estatal que doni eines per actuar amb la venda ambulant. "Si es vol solucionar el problema, donem-los una opció de vida que no tenen", ha apuntat el batle. Segons Hila la gran part de les persones que exerceixen la venda ambulant tenen una ordre d'expulsió i no poden tenir papers en cap concepte. D'aquesta manera, no se'ls pot contractar. "Aquestes persones cerquen una sortida", ha defensat Hila i ha demanat "humanitat per les persones que viuen aquest drama".

Pel que fa a mesures, s'ha descartat posar més multes als compradors. Hila ha explicat que es tornarà a efectuar més presència policial per dissuadir l'oferta. A Platja de Palma, on es detecten més màfies, Hila ha recordat que és la Policia Nacional que hi ha de treballar per desarticular aquestes xarxes.

stats