Els partits balears no s'aclareixen sobre si Rajoy aplica o no l'article 155

El PP ho confirma, el PSIB veu "llum al final del túnel" i MÉS i Podem acusen el president d'augmentar la tensió

Les declaracions d'aquest dimecres del president del govern, Mariano Rajoy, sobre el conflicte a Catalunya no han estat enteses de la mateixa manera per totes les formacions polítiques de les Balears: El Pi i el PSIB ho entenen com una desacceleració de la tensió, MÉS i Podem creuen que s'està tirant més llenya al foc i el PP assegura que l'objectiu del president ha estat iniciar els tràmits per aplicar l'article 155, que suspendria l'autonomia de Catalunya.

"Hi ha una oportunitat", ha afirmat Andreu Alcover (PSIB), qui considera que ahir "Puigdemont va fer un 'téntol'" i que ara Rajoy hauria d'actuar amb responsabilitat. Sobre si el president posava en marxa o no el 155, Alcover ha afirmat que "ha pres mesures", però encara no ha anat al Senat a demanar l'aplicació de l'article i, per tant, hi ha "un punt de llum al final del túnel per rebaixar la tensió".

Aquesta és una idea compartida per Jaume Font, portaveu d'El Pi, qui creu que tant Puigdemont com Rajoy han decebut els sectors més radicals d'un bàndol i de l'altre i que ara toca un diàleg en què "tothom ha de cedir". En canvi, MÉS per Menorca, MÉS per Mallorca i Podem consideren que l'única passa cap a la negociació s'ha fet des de la Generalitat i que, aplicant "l'avantsala del 155", Mariano Rajoy està mantenint l'escalada de tensió.

El portaveu de MÉS per Mallorca, David Abril, ha denunciat que "el PP utilitza tota la seva maquinària per tirar més llenya al foc" i Laura Camargo, de Podem, ha assegurat que el requeriment d'avui "és una escalada cap a l'aplicació del 155". Des de MÉS per Menorca, Nel Martí ha reclamat que la comunitat internacional "es posicioni i hi intervingui".

Pel diputat del PP Juan Manuel Lafuente, la situació és més clara: Mariano Rajoy ha iniciat els tràmits per aplicar l'article 155 a Catalunya i la seva decisió ha estat "moderada, ponderada i proporcionada", sobretot després d'una intervenció de Puigdemont que va generar "més incertesa".

EDICIÓ PAPER 19/10/2019

Consultar aquesta edició en PDF