Balears 05/09/2016

Una policia local de Palma denuncia homofòbia en el cos: "Em deien lesbiana i en gaudien"

Ho va intentar denunciar, però el seu superior la va convidar a renunciar al càrrec: "Em va dir que pensàs bé què és el que explicaria"

Cristina Sastre
2 min
L'Àrea de Seguretat Ciutadana de Palma ha engegat una campanya a les xarxes socials.

Palma"Les paraules marietes i lesbianes eren habituals en el meu dia a dia. Ho feien cridant l'atenció per incomodar-me. En gaudien", ha relatat una policia local de Palma, que ha denunciat un cas d'homofòbia en el cos. Amb el suport de l'associació LGTBI Ben Amics, assegura que hi ha patit "episodis vexatoris i abusos constants" durant els dos anys que va formar part de la unitat policial.

Ella, que era l'única dona entre dotze homes, ha detallat que en una ocasió va trobar una eina de treball "plena d'ou aferrat" i "va haver de sentir com li demanaven entre rialles" si li havia "agradat la truita".

En el seu moment ho va denunciar, però el seu superior la va convidar a renunciar-hi. "El superior a qui ho vaig denunciar em va advertir cridant que em pensàs bé què és el que explicaria i que si no era capaç de treballar en aquesta unitat, li redactàs una renúncia", ha explicat l'afectada, que considera que la gravetat del cas denunciat radica, a més, que els superiors directes dels agents responsables "en van ser informats i els protegien".

Si bé la víctima assegura que altres companys la van tractar amb respecte i com un més, l'assetjament constant va provocar que ja no gaudís del seu treball fins al punt de demanar un trasllat a una unitat diferent.

Aquest testimoni, sorgit arran de la crida realitzada la setmana passada per Ben Amics perquè sortissin a la llum altres possibles casos de LGTBI fòbia per part d'agents i contra la ciutadania, "confirmaria la necessitat d'implantar amb urgència plans de formació específica en diversitat sexual i de gènere a la Policia Local", explica el president de l'associació LGTB Ben Amics, Jan Gómez.

De fet, l'associació LGTBI Ben Amics ja ha demanat a l'Ajuntament que iniciï una investigació per presumpta homofòbia dins del cos de la Policia Local de Palma. Des de l'entitat afirmen que han rebut altres casos de persones homosexuals que han sofert coaccions, vexacions i abusos de poder per part d'alguns agents, com el d'una parella d'homes a qui la Policia va obligar a sortir d'un cotxe i a identificar-se l'any passat i que s'ha vist encoratjada a explicar-ho ara.

Davant "la vergonya que suposen per a la nostra societat els casos de fòbia institucional cap a LGTBI", el batle de Palma, José Hila, es va comprometre a posar en marxa cursos de formació per sensibilitzar els funcionaris en qüestions de LGTBI.

El president de Ben Amics, Jan Gómez, afirmava llavors que molts d'aquests casos no acaben en denúncia perquè "el perfil de persones a qui es persegueix són homes majors que no volen fer pública la seva orientació sexual" i en els quals, per tant, el tracte vexatori queda impune.

Des de l'Àrea de Seguretat Ciutadana de Palma han engegat una campanya a les xarxes socials. "Des de la Policia Local de Palma condemnam qualsevol situació discriminatòria i treballam amb fermesa per les víctimes d'agressions i discriminació per homofòbia per preservar els drets de tots", expliquen al Facebook en nom de la regidora de Seguretat Ciutadana, Angélica Pastor.

stats