Cort congela l'IBI residencial i l'augmenta als immobles de més valor

S'inclou una bonificació del 50% per a aquells espais d'arts escèniques i establiments culturals

L'Ajuntament de Palma congela l'Impost de Béns Immobles (IBI) residencials. Ho ha anunciat aquest dijous el regidor d'Economia, Hisenda i Innovació, Adrián García, i ha explicat que augmentarà un 4,5% per a aquells establiments de major valor, com grans superfícies, comerços i hotels. Aquest increment permetrà recaptar un milió d'euros més. Afecta uns 3.600 establiments, que representen un 10% del total dels rebuts.

García ha detallat que s'ha reduït el tipus impositiu (del 0,605 al 0,571) per millorar la recaptació pel que fa als immobles residencials. D'aquesta manera, per l'efecte de la ponència de valors, els ciutadans hauran de pagar el mateix que l'exercici de 2016. En el cas dels establiments comercials de major valor, el tipus diferencial es manté (0,645), i pel mateix motiu fa augmentar l'import a pagar. "Es tracta d'una pujada significativa, però no exagerada", ha entonat García.

Una de les novetats que s'inclou per al 2017 és la bonificació de fins a un 50% per a les activitats culturals. Es tindran en compte dos tipus d'espais: els d'arts escèniques i els establiments comercials enfocats a la cultura, com per exemple llibreries. L'Ajuntament els bonificarà amb un màxim de 500 euros. Per presentar la sol·licitud, els ciutadans tenen fins al 31 de gener.

En total, es preveu recaptar uns 109 milions d'euros de l'IBI. S'han anunciat altres novetats, com que el pagament a la carta es podrà gestionar tot l'exercici de manera telemàtica. Pel que fa a la taxa de residus, també s'amplia a tot l'exercici econòmic la possibilitat de sol·licitar la reduïda. En relació als béns de l'Església, l'Ajuntament està realitzant un informe sobre els béns i, de moment, no hi ha trobat cap il·legalitat.

EDICIÓ PAPER 15/02/2020

Consultar aquesta edició en PDF