Balears 11/09/2017

El Pacte ultima un acord per no doblar l'ecotaxa en temporada baixa

MÉS per Menorca el dona per tancat, mentre que Podem afirma que encara té dubtes

Jaume Vinyas
2 min
El portaveu parlamentari de MÉS per Menorca, Nel Martí, aquest dilluns, en roda de premsa.

PalmaLes negociacions per garantir el suport al sostre de despesa dels Pressupostos del 2018, que s'ha d'aprovar aquest proper dimarts, al Parlament, podrien posar fi a les intencions del Govern de doblar l'impost del turisme sostenible durant la temporada baixa, tal com van anunciar el passat 31 d'agost el vicepresident, Biel Barceló, i la consellera d'Hisenda, Catalina Cladera.

MÉS per Menorca ja va anunciar aquell mateix dia que l'acord no estava tancat, com s'havia 'venut' en la roda de premsa. Els menorquinistes han anunciat aquest dilluns que l'Executiu hauria acceptat les seves demandes i que l'ecotaxa, efectivament, no s'incrementarà, o ho farà de manera insignificant, durant els mesos de menor activitat turística. Falta encara, però, el vistiplau definitiu de Podem, que es podria tancar avui mateix, segons ha explicat el secretari general, Alberto Jarabo.

La formació dels cercles és la que ha presentat més oposició al canvi de posicionament respecte de l'Impost de Turisme Sostenible. Amb tot, Jarabo ha admès que Podem Menorca s'ha alineat amb les tesis menorquinistes. De fet, totes les forces que governen al Consell de Menorca s'han mostrat partidàries de no incrementar l'ecotaxa durant els mesos d'hivern.

Martí ha afirmat que l'acord, que garanteix el suport majoritari al sostre de despesa, s'ha tancat aquest dilluns dematí, en una reunió dels partits que subscriuen els Acords pel Canvi. En canvi, Jarabo ho ha negat i ha assegurat que, durant tot el dia, preveu contactes telefònics entre les formacions. El partit dels cercles hauria introduït en les converses la possibilitat d'estendre l'impost a tipologies d'allotjament que, ara mateix, n'estan exemptes, com ara els iots o les autocaravanes. També s'hauria plantejat la necessitat de crear un impost específic per als cotxes de lloguer.

Martí ha subratllat, per la seva part, que, en tot cas, aquestes noves tipologies, amb les quals, assegura, està d'acord, quedarien fora de la negociació pels pressupostos perquè requeririen una llei específica. En tot cas, no s'ha oposat a xerrar-ne a la vegada que es negocien els comptes generals de la comunitat.

El menorquinista ha defensat que la petició de no incrementar l'impost en temporada baixa és "justa" i "coherent" amb el discurs de voler fomentar el turisme en temporada baixa. A més, ha negat que l'impost tingui un efecte dissuasiu respecte de l'afluència de turistes, tot i que hi ha afegit que "amb uns límits". "Si l'apuges fins a 15 euros, sí que n'hi ha", ha assegurat. Tanmateix, ha conclòs, el canvi de política respecte de la temporada baixa no variaria gaire les previsions d'ingressos del Govern perquè, segons ha assegurat, el gruix de la recaptació es produeix durant els mesos de temporada alta.

Gent x Formentera ha anunciat, en un comunicat, que dona suport a la postura de MÉS per Menorca. “El posicionament majoritari de Formentera és contrari a que es produeixi cap tipus d'increment sobre les diferents tarifes de la temporada baixa, que va de novembre a abril. Per aquest motiu ja ha traslladat al Govern la necessitat que l'increment de l'impost en cap cas afecti els turistes i visitants que s'allotgen a l'illa al llarg d'aquests mesos, mesura que també sembla ser majoritària a les illes d'Eivissa i Menorca", assenyala la formació.

stats