POLÍTICA

L'aprovació del sostre de despesa continua pendent de les negociacions

Les negociacions continuen avui horabaixa, ja que el PSOE i MÉS no han acceptat, ara per ara, les condicions que els exigeix Podem per votar-hi a favor

Continua pendent l'aprovació parlamentària del sostre de despesa no financera de la Comunitat Autònoma. Els partits del Pacte ( PSIB-PSOE i MÉS) no han arribat, de moment, a un acord amb Podem per aconseguir el seu vot favorable. Una aprovació que està prevista en la sessió plenària que celebrarà aquest dimarts el Parlament. Queda, per tant, un marge de negociació limitat. De fet, avui horabaixa està prevista una reunió a la Conselleria d'Hisenda per intentar desbloquejar la qüestió.

El secretari general de Podem, Alberto Jarabo, ha estat prou gràfic en afirmar que "el suspens ha tornat al Parlament". I ha recordat que, si demà no s'aprovàs el sostre de despesa, no es podrien aprovar els pressupostos autonòmics en el termini que estableix la legislació vigent. Un sostre de despesa fixat en 3.839 milions d'euros, fet que suposa un increment de 361 milions en relació amb el d'enguany.

Cinc condicions

Els representants del partit lila han posat cinc condicions 'sine qua non', tot i que afirmen que són flexibles pel que fa al grau de compliment, per donar el seu sí i, per tant, la majoria parlamentària al sostre de despesa proposat pel Govern: la posada en funcionament de l' Oficina Anticorrupció el primer semestre de 2017, el control parlamentari de qualsevol modificació de crèdit que faci l'Executiu balear, el manteniment de l'oficina de seguiment de la facultat de Medicina, un pla de rescat educatiu (que elimini barracons i disminueixi les ràtios) i un pla per lluitar contra la pobresa farmacològica.

Un sostre de despesa al qual el Partit Popular votarà en contra.  El diputat Antoni Camps ha criticat que el Govern hi inclogui 120 milions d'euros procedents del conveni de carreteres. Una quantitat que no considera garantida fins que no hi hagi un nou govern i s'aprovin els pressupostos estatals. A més, Camps recorda que "aquests 120 milions són finalistes, només es poden gastar en carreteres". El diputat dubta molt que els consells, que són les institucions que hi tenen competències, "executin projectes viaris per aquesta quantitat".

Per la seva banda, el portaveu del grup parlamentari socialista, Andreu Alcover, ha rebutjat els arguments dels conservadors i ha assegurat que el Govern en funcions de Mariano Rajoy "pot fer una modificació de crèdit per tal que arribin aquests 120 milions del conveni de carreteres". Alcover, que qualifica de "prudent i raonable" la xifra de 3.839 milions d'euros, entén que l'Executiu balear "no pot treure el peu de l'accelerador en la lluita per intentar pal·liar el patiment" del col·lectius més desafavorits.

D'altra banda, el portaveu parlamentari de MÉS, David Abril, ha reconegut que no hi ha acord pel que fa a la ubicació de l'Oficina Anticorrupció. Abril entén que, si bé la seu del Parlament és un lloc cèntric, no garanteix una correcta neutralitat. El diputat ecosobiranista també ha destacat que aquest dimecres la Llei de l'Oficina contra la Corrupció iniciarà el seu tràmit de ponència a la Cambra balear.

EDICIÓ PAPER 04/04/2020

Consultar aquesta edició en PDF