Balears 28/12/2017

Les negligències i els accidents, causes principals dels incendis forestals que s'han produït el 2017 a les Balears

En total s'han originat 95 focs, que han cremat 168,1 hectàrees

Ara Balears
2 min
/ EFE

PalmaAl llarg del 2017, a les Illes Balears hi ha hagut 14 incendis forestals i 81 conats d’incendi (menys d’1 hectàrea cremada), que han afectat 168,1 hectàrees, un 71% de Mallorca, un 17% a Formentera, un 11% d'Eivissa i un 1% de Menorca. Segons que ha informat la Conselleria de Medi Ambient, les dades del 28 de desembre del 2017 són inferiors a la mitjana del període entre els anys 2008 i 2016, i representen una mitjana de 112,44 sinistres l’any i 739,81 ha/any. Aquesta disminució ha estat possible gràcies a la rapidesa i l’eficàcia dels mitjans d’extinció i el sentit comú i el comportament responsable dels ciutadans en matèria de prevenció. Tenint en compte la sequera –en algunes zones, severa– que ha afectat les Illes Balears l’any 2017, el balanç, assegura la Conselleria, és molt positiu, encara que les dades no són les més baixes del període comparatiu.

Els mitjans de l’operatiu de la Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca, com cada any, han tingut un caràcter plenament interinsular, amb capacitat per actuar en qualsevol illa en tot moment amb la mobilització dels mitjans aeris, helicòpters i avions, i amb el trasllat, si és necessari, de personal especialitzat. Aquest 2017 ha estat el segon any que han tingut un avió amfibi amb base a Eivissa i capacitat d’actuar a totes les illes, fet que ha millorat molt significativament la ràtio de descàrregues.

Causes

Les negligències i les causes accidentals han causat un 58% dels sinistres, mentre que els focs intencionats n'han ocasionat aproximadament un 20%. Eivissa ho va sofrir especialment amb els incendis intencionats que hi va haver al llarg de l’estiu a la zona de Cala de Bou (Sant Josep de sa Talaia), que implicaren la detenció de l’individu que, presumptament, n’era responsable. Els sinistres per causes naturals, principalment per llamps, han estat un 8% del total i encara n'hi ha un 13% que estan pendents d’investigació.

La prevenció, clau

La prevenció és cada vegada més protagonista en la lluita contra els incendis forestals. Fora de l’època de perill d’incendis forestals, els treballadors de l’Ibanat executen a totes les illes els diferents plans comarcals de defensa contra incendis forestals. Aquestes actuacions van dirigides principalment a l’execució i el manteniment de faixes de defensa, tallafocs, dipòsits d’aigua i pistes forestals.

Des de la Conselleria de Medi Ambient també s’impulsen altres activitats de prevenció, com ara les cremes prescrites o l’ús de ramat per controlar la vegetació en zones crítiques d’alt risc d’incendi. En aquest sentit, recorden que recentment s’ha signat un nou conveni, per valor de 150.000 euros, entre l’Ibanat i l’entitat Natura Parc per dos anys, el 2018 i el 2019, perquè dues guardes de someres executin i mantinguin durant tot l’any tallafocs prevists en el Pla comarcal de Llevant i en el Pla comarcal de Ponent.

La col·laboració entre administracions també és molt important. Així, per exemple, enguany Medi Ambient ha treballat conjuntament amb l’Ajuntament de Capdepera per avançar en l’autoprotecció d’una de les urbanitzacions més vulnerables als incendis forestals de Mallorca, Costa de Canyamel.

Finalment, la tasca divulgadora i de conscienciació sobre la cultura del risc ha continuat al llarg de tot l’any 2017 amb les diverses activitats realitzades per la Xarxa Forestal de les Illes Balears, tant per a infants (amb programes específics per a escolars al llarg del curs) com per a adults.

stats