CORRUPCIÓ
Balears 03/09/2014

Un bar multat destapa la trama policial a Calvià

El local on suposadament es col·locà droga forma part de les rutes etíliques de Magaluf

A. Artigues/j.perelló
3 min

PalmaL’esclat de la presumpta corrupció a la Policia Local de Calvià pot superar l’enrenou del cas que afecta la Policia Local de Palma, també sota investigació per presumpta corrupció. De moment, el seu cap fins ara, José Antonio Navarro Muñoz, i dos agents més ja són a la presó per suposada denúncia falsa, unes conseqüències molt més greus i immediates que les provocades per ara en la investigació sobre el cos local de Palma. Les sorpreses poden ser importants i el cas donarà joc, si més no mediàtic, perquè l’origen de l’explosió del cas de Calvià s’ha de cercar en la polèmica de moda aquest estiu: el pub crawling i el mamading a Punta Balena.

Les indagacions sobre els fets denunciats per un empresari d’oci nocturn de Magaluf, a l’establiment del qual un agent de la Policia Local suposadament col·locà una bossa amb droga per posteriorment actuar contra ell, segons reflecteix el vídeo que ha aportat l’empresari a la Fiscalia Anticorrupció, continuen obertes sota estricte secret i, ahir, la jutgessa del cas, titular d’Instrucció número 12 de Palma, va prendre declaracions a una sèrie d’agents del cos policial calvianer per tal d’aprofundir en la investigació d’una eventual trama corrupta a la policia.

Coincidències

I ara entren en escena el pub crawling i el mamading. L’empresari denunciant és el propietari d’uns coneguts bars de la zona, els Eastenders, que, segons pareix, formen part del mateix grup que organitzà el pub crawling durant el qual s’enregistrà, en un dels locals visitats, el vídeo en el qual una jove practica sexe oral a un grup d’homes. Algú posà el nom de mamading a les imatges i la repercussió fou internacional. El pub crawling són excursions etíliques que consisteixen a anar de bar en bar bevent copes després d’haver pagat una quantitat fixa a una empresa, la qual, de manera prèvia, ha concertat la ‘ruta’ amb els bars i els pubs de la zona.

La pressió de la publicitat de les pràctiques va empènyer els polítics a moure fitxa i el mes de juliol entrà en vigor una regulació del pub crawling.

Normativa sobre ‘pub crawling’

La normativa obliga les empreses que comercialitzen aquesta pràctica a disposar d’un llistat dels agents que ofereixin i realitzin les excursions, i que vagin identificats amb un guardapits de color. També es fixa en 50 persones el grup màxim que simultàniament pot realitzar una d’aquestes excursions i ordena que els establiments que acullin els grups de pub crawling no poden superar la capacitat màxima del local visitat.

L’enllaç de tot això amb l’esclat del cas de la suposada corrupció a la Policia Local de Calvià ve de la mà d’una ràpida inspecció dels agents municipals al bar en qüestió després de l’entrada en vigor de la normativa. A finals de juliol, l’Ajuntament de Calvià notificà a Eastenders una sanció de suspensió d’activitat durant un any i una multa de 55.000 euros per haver superat més d’un 60% l’aforament permès en acollir un pub crawling organitzat per l’empresa Carnage.

Poc després, l’empresa -en sentir-se víctima d’un assetjament policial- entregava a la Fiscalia Anticorrupció el vídeo enregistrat -mesos enrere-, en el qual es veia com un agent local col·locava un paquet de droga dins el local i, llavors, la policia desencadenava l’operació antidroga a l’establiment.

Sigui quina sigui la motivació del lliurament del vídeo a la justícia, el fet és que la gravació existeix i ha fet que la jutgessa ordenàs l’ingrés a la presó dels agents policials per denúncia falsa.

En el fons, allò que els investigadors d’aquest nou cas de presumpta corrupció policial pretenen és esbrinar si són o no certes les insinuacions que hi pugui haver connivència entre agents policials de Calvià i alguns empresaris d’oci nocturn per perjudicar altres establiments que són competència directa, en una zona de turisme massiu i d’oci nocturn com és Magaluf.

stats