Balears 30/10/2017

Els 935 milions d'Educació que semblen poc

L'aposta més clara de la Conselleria és la de construir nous centres

Martí Gelabert
2 min
El Govern impugna les revàlides per “irregularitats procedimentals”

PalmaEls pressupostos destinats a Educació s'enfronten, un any més, a les reivindicacions de la comunitat educativa. Els 935 milions d'euros, tot i ser la segona partida més elevada i haver-se incrementat uns 50 milions des de l'any passat, saben a poc per a la comunitat educativa. La presidenta del Govern, Francina Armengol, va assegurar al debat de política general que s'acabaria la legislatura (2019) amb els més de mil milions d'euros demandats. De moment, tenim el projecte presentat per l'Executiu per al 2018.

La xifra concreta destinada a l'educació pública és de 533.989.803 euros. Els primers pressupostos que va dissenyar aquest govern en concedien 461,5 milions. Van destinats, entre d'altres, a la gestió i al pagament de la nòmina de 12.500 docents. En el cas de la concertada, el pressupost també augmenta, però no tant. Passa de 157,4 milions el 2016 a 167,9 per al 2018. Es dediquen, sobretot, a la gestió de la nòmina dels gairebé 4.300 docents.

61 milions en infraestructures

Una de les partides amb més ressò és la lligada a infraestructures, que ha de donar viabilitat al pla que va aprovar el Govern en aquesta matèria. Entre els objectius marcats per a l'exercici del 2018, es preveu la construcció de diversos centres: l'IES de Santa Maria, el CEIP de Sant Ferran (Formentera), el CEIP de Campos, el CEIP d'Alcúdia, el CEIP de Sant Josep de sa Talaia, el CEIP de Santa Eulària, el CEIP del Mercadal, el CEIP de Can Picafort, el CEIP de Palma i el CEIP de Caimari. A més, també es preveuen quantitats per a ampliacions i reformes d'altres centres.

Cal recordar que un dels objectius d'Educació és, també, retirar de manera progressiva els barracons. Aquest curs, però, s'han incrementat i no reduït. La meta és que en acabar la legislatura es redueixin, aproximadament, un 60%.

11 milions a Innovació i 4 a FP

La inversió per a la Direcció General d'Innovació i Comunitat Educativa és de 11.389.404 euros. Destaquen els 2,1 milions que es destinen a les Tecnologies de la Informació i de la Comunicació, els 1,9 milions per a l'atenció a la diversitat i els 2,3 milions per a les beques menjador.

En el cas de la Formació Professional, la Direcció General augmenta la partida de 3,1 milions el 2016 als 4 milions projectats per a l'any que ve. Si bé una gran quantitat es destina a compres d'equipament per a centres (1,9 milions), 950.000 euros són per al programa de qualificació inicial. S'aposta, també, per la promoció d'aquests estudis.

Per a la Universitat de les Illes Balears, el Govern ha projectat una transferència nominativa de 56 milions. El total en política i actuacions en matèria universitària són 79.226.649 euros. En aquest sentit, se'n reserven 4,4 per a infraestructures universitàries i 3 milions per a ensenyaments artístics superiors, entre d'altres.

Educació també tindrà 2,3 milions per a projectes lingüístics, destinats al foment de les llengües estrangeres. Des d'anglès a FP fins a ajuts per a la immersió lingüística en anglès a Primària i Secundària.

stats