TERRITORI
Balears 10/02/2017

2,2 milions en danys pel temporal

El Consell de Mallorca demana a Madrid els doblers per reparar carreteres

C. Buades
3 min
La zona del Pla de Sant Jordi és una de les més afectades per les inundacions i alguns dels seus habitatges continuen amb aigua a l’interior.

PalmaEls temporals de pluja i neu que durant les darreres setmanes de l’any i les darreres del mes de gener van afectar les Balears han ocasionat danys a les carreteres de Mallorca per un valor d’aproximadament 2.195.512 euros. Això ha estimat el departament de Territori i Infraestructures del Consell Insular, que, després de fer una valoració dels efectes del temporal, reclamarà al govern central que assumeixi el cost de la reparació de les carreteres danyades i l’inclogui dins el pla d’ajudes urgents que es convocà des de diversos ministeris per pal·liar els problemes que ha causat el mal temps a diferents punts de l’Estat.

Segons va informar ahir el Consell de Mallorca, la zona de l’illa més afectada pels temporals és la serra de Tramuntana. Si bé la majoria dels desperfectes són murs que han caigut i trams de calçades rompudes com a conseqüència dels despreniments, hi ha punts que són més conflictius.

És el cas del fals túnel de la carretera entre Andratx i Estellencs, un tram especialment sensible als efectes del mal temps que està tancat des de fa setmanes i que, segons les previsions de la institució insular, serà el que requerirà una reparació més cara.

Andratx-Estellencs

La reparació del fals túnel de la carretera Ma-10 (entre Andratx i Estellencs) requereix que, prèviament, s’esbuqui la infraestructura. Els càlculs dels tècnics del Consell estimen en un total de 480.000 euros el cost de les obres i, en principi, la carretera es tornarà a obrir una vegada que s’hagin acabat les tasques de demolició.

Abans d’iniciar-les, però, s’haurà d’instal·lar una pantalla dinàmica que protegirà les obres de demolició del mòdul afectat dels possibles despreniments. El projecte de reconstrucció del fals túnel està ja en fase de redacció i encara s’estan estudiant les diferents possibilitats que ofereix l’obra a l’hora d’executar-la “per tal d’afectar tan poc com sigui possible la circulació habitual de la via”.

Aquest tram concret de la carretera que recorre la serra de Tramuntana es troba al quilòmetre 102,3 i els danys del fals túnel es van produir el passat 26 de gener. Aquell dia, una roca d’aproximadament 25 tones va caure des de més de 100 metres d’altura sobre la infraestructura i va ocasionar-hi els greus desperfectes.

Estellencs no és l’únic nucli afectat pels despreniments a la zona de la serra de Tramuntana. De fet, a Sóller n’hi va haver un de més important pel que fa al pes de les roques que van caure sobre la via.

Coll de Sóller

Segons estima el Consell de Mallorca, seran necessaris 100.000 euros per efectuar les obres a la carretera del coll de Sóller, on un bloc de pedra de 200 tones va caure sobre el quilòmetre 25 i va anar disseminant roques per la calçada, que, juntament amb els murs que l’envolten, ha resultat danyada.

Des de la institució insular es va fer una anàlisi de la zona mitjançant un dron i, a més de veure el conjunt de roques de grans dimensions a diferents punts de la carretera, es va observar que algunes són inestables.

En aquest cas, les obres requeriran també una pantalla estàtica de dos mestres d’alt per protegir la via dels despreniments. Abans de les obres, serà necessari sanejar la zona afectada, que ocupa aproximadament 200 metres de longitud.

Des del Consell van explicar ahir que a Pollença també seran necessàries tasques de reparació de carreteres, ja que s’ha de tornar a instal·lar una pantalla dinàmica de quatre metres d’alt que es va esfondrar a la carretera de Formentor.

El pressupost d’aquesta obra també és un dels més elevats, ja que els càlculs de la institució insular fixen el cost del projecte en uns 340.000 euros.

Pel que fa a les ajudes de l’agricultura, des de la Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca afirmen que encara no s’han acabat d’avaluar els danys que van causar els temporals perquè l’aigua encara no ha acabat de drenar-se i els agricultors encara no han pogut veure quin percentatge de les seves collites han de donar per perdut.

A les dificultats del sector primari de tota l’illa se sumen les inundacions d’habitatges al Pla de Sant Jordi de Palma, situats per davall del nivell freàtic i amb dificultats per drenar l’aigua des de les pluges del gener.

stats