EMERGÈNCIES MÈDIQUES
Balears 23/09/2017

Menorca tindrà un avió sanitari que funcionarà 24 hores al dia

Els nous avions ambulància podran transportar dos pacients en llitera, el doble de la capacitat que tenien fins ara

X. Serrano
2 min

PalmaEl Govern va aprovar ahir la renovació de la flota d’avions sanitaris de què disposa l’Administració autonòmica. Els nous avions ambulància podran transportar dos pacients en llitera, el doble de la capacitat que tenien fins ara. Una altra novetat destacada és que l’avió sanitari de Menorca passarà a operar 24 hores al dia, amb 4.380 hores anuals de disponibilitat del transport i la tripulació. D’aquesta manera, el Govern respon a una reivindicació històrica a l’illa, ja que fins ara l’avió sanitari només estava operatiu durant la meitat del dia.

D’altra banda, els nous transports contractats no podran tenir, per llei, més de deu anys. Fins ara, els avions sanitaris de què disposava el Govern tenien més de quinze anys i generaven despeses extra en manteniment i reparacions, uns costos que l’Administració espera estalviar-se adquirint una flota més moderna.

Servei

La flota de transport sanitari aeri té un avió a Mallorca, un altre a Menorca i un helicòpter a Eivissa. El nombre total d’hores de vol contractades és de 7.500 al llarg dels quatre anys de durada que té el contracte.

Les prestacions d’aquest servei comprenen el trasllat de pacients i del seu acompanyant dins el territori de les Illes Balears, des de les Balears a qualsevol comunitat autònoma o viceversa, i des de l’Arxipèlag a qualsevol aeroport d’un país de l’entorn. D’altra banda, s’inclou l’assistència primària en incidents de qualsevol tipus i el trasllat en els mitjans adequats del personal sanitari al lloc de l’incident, el transport relacionat amb el trasplantament d’òrgans i l’atenció a zones sinistrades o que hagin patit una catàstrofe.

Tenen accés gratuït a aquest servei les persones que rebin assistència sanitària del Sistema Nacional de Salut a centres propis o concertats i que no puguin emprar el transport ordinari per desplaçar-se.

Pressupost

El nou concurs de transport sanitari aeri suposarà una inversió de 25 milions i mig d’euros, que es pagaran en els pressupostos anuals de 2018 a 2025. Amb aquest nou contracte de quatre anys, prorrogable a dos més, el pressupost s’incrementarà un 40%.

stats