MEDICINA
Balears 16/12/2017

El Mateu Orfila de Maó estrena radioteràpia

Els dos primers pacients ja hi han passat, en una setmana marcada per la satisfacció i la coordinació

Ivan Martín
3 min
SERVEI L’entrada en funcionament de la radioteràpia a Menorca deixa garanties.

MaóPrimera setmana del servei de radioteràpia a l’hospital Mateu Orfila de Maó. Aquesta demanda històrica ha arrencat amb la satisfacció dels que ja l’han emprat, a més de la il·lusió d’aquells familiars que són conscients de l’avenç que suposa la implantació dels tractaments a malalts de càncer. En aquests primers dies, dos han estat els pacients que han rebut radioteràpia. Es tracta d’una dona per un càncer rectal i un home amb un tumor al sacre. Els pròxims dies s’hi incorporan més pacients de manera progressiva. D’aquesta manera, també l’equip d’especialistes pot programar les sessions de tractament amb tranquil·litat.

Garanties

L’entrada en funcionament de la radioteràpia a Menorca deixa garanties, tal com explica el gerent de l’àrea de Salut. Antoni Gómez Arbona comenta: “La primera setmana hem començat amb dos pacients, una radioteràpia pal·liativa i una altra de curativa; un pacient amb problemes a la columna i el segon, amb càncer de pròstata. Aquest mantindrà les sessions fins Nadal. Per a la setmana que ve comencen tres usuaris nous que s’uniran al grup, ja que el de pal·liatius amb una setmana n’ha tingut prou. Fins ara tot ha funcionat bé: la maquinària, l’entesa entre els membres de l’equip... tot, amb absoluta normalitat. El grau de satisfacció dels pacients és molt elevat i cal destacar la coordinació amb els professionals de l’hospital. La radioterapeuta s’ha integrat dins el comitè del càncer de mama i el de càncer digestiu, que són els dos que hi ha al Mateu Orfila. És un nivell de cooperació fantàstic i un luxe poder tenir la radioteràpia a Menorca”.

La nova unitat, que fou inaugurada dissabte de la setmana passada per la presidenta del Govern, Francina Armengol, preveu que pugui atendre uns 120 pacients adults el primer any. Gairebé s’hi podran tractar tot tipus de càncer, exceptuant el d’irradiació corporal total i braquiteràpia, un tractament específic per al càncer de pròstata, i també en casos de tractaments pal·liatius. Es calcula que en un any s’evitaran prop de 1.200 trasllats a Palma, fet que propiciarà un augment en la qualitat de vida del malalt.

Els infants, a Mallorca

En canvi, els que no sortiran beneficiats de la radioteràpia seran els nins i les nines afectats per càncer. En aquest sentit, la delegada d’Aspanob a Menorca, Joana Torres, ha manifestat els seus dubtes amb l’actual conveni subscrit amb la concessionària del servei. Torres assegura que “les explicacions que ens varen donar no especificaven, en el cas de desplaçar un pacient a la clínica Miramar -a causa de la necessitat de rebre un tractament més contundent-, qui es faria càrrec de totes les despeses derivades del trasllat”. Malgrat tot, la responsable de l’associació creu que “l’arribada de la radioteràpia a l’illa és un avenç per a tots aquells que la necessiten. Els trasllats a Palma suposen un maldecap per a les famílies dels malalts. Nosaltres sabem que, malauradament, haurem de continuar viatjant a Mallorca. A Son Espases gaudim d’una atenció idònia per als petits, però la veritat és que cal un servei de pediatria oncològica les 24 hores, com a la immensa majoria d’hospitals europeus”.

El servei del Grup Juaneda està configurat per una doctora especialista en radioteràpia oncològica, una física especialista en radiofísica hospitalària, dos tècnics, un tercer tècnic de radiodiagnòstic i una infermera. Els pacients són atesos per l’especialista i se sotmeten a un TAC per analitzar quina zona cal tractar. És en aquest moment quan el pacient inicia la radioteràpia, que generalment té una durada d’entre 4 i 8 setmanes en curatives, i entre 1 i 10 sessions de 10 minuts per a tractaments pal·liatius.

stats