CORRUPCIÓ
Balears 07/09/2016

Matas i Cabrer hauran de comparèixer en la comissió de les autopistes d’Eivissa

Finalment, ni Francesc Antich, ni Xico Tarrés ni Jaume Font hauran d'esclarir el sobrecost de 850 milions d'euros públics en 20 anys

Ara Balears
3 min
Jaume Matas i Mabel Cabrer en una imatge d'arxiu.

PalmaL'expresident balear Jaume Matas i l'exconsellera d'Obres Públiques Mabel Cabrer, entre d'altres excàrrecs públics, hauran de comparèixer en la comissió parlamentària d'investigació sobre les autopistes d'Eivissa per esclarir el sobrecost de 850 milions d'euros públics en 20 anys.

La comissió d'investigació ha aprovat aquest dimecres el pla de treball, proposat per PSIB, MÉS per Mallorca i MÉS per Menorca, i que exclou les compareixences dels socialistes Francesc Antich (expresident del Govern) i Xico Tarrés (expresident del Consell d'Eivissa), i de l'exconseller de Medi Ambient Jaume Font, actual líder del Pi, que sí que incloïa la proposta de Podem.

Les compareixences de 44 persones es preveuen per a mitjans d'octubre, i segons el pla de treball aprovat, a proposta de Podem, s'esperarà a tenir-ne la documentació suficient per poder abordar-les durant la comissió.

La resta de compareixents són excàrrecs públics, empresaris, personal tècnic i de patrimoni, entre ells Joan Marí Tur (exconseller de Patrimoni del Consell d'Eivissa), Stella Matutes (exconsellera de Vies i Obres d'Eivissa), l'exconseller socialista Jaume Carboner, l'exconseller d'Agricultura i Medi Ambient Gabriel Company, l'enginyer Joan Mas Mesquida i l'empresari Abel Matutes.

També compareixeran ciutadans afectats per les expropiacions i la construcció de les autopistes.

MÉS critica que el PP "s'oblidi" de Jaume Matas

L'aprovació del pla de treball a la comissió d'investigació de les autopistes d'Eivissa ha arribat acompanyada d'un cúmul de crítiques de les formacions polítiques cap al Partit Popular. Per part seva, el portaveu parlamentari de MÉS ha recriminat al PP que "li hauria de caure la cara de vergonya per haver proposat un pla de treball que no inclou ningú" del seu partit.

En aquesta mateixa direcció, Abril ha titllat de "curiós" que als populars se'ls hagi oblidat "el creador, instigador i executor de les autopistes, Jaume Matas". Més contundent, Abril, a través d'un comunicat, ha apuntat que "si hi ha algú que ens vol fer perdre el temps a la comissió és el PP" i ha convidat els membres del partit "a no queixar-se i a fer feina", i "a fer un esforç per desmarcar-se de les pitjors pràctiques polítiques". De fet, Abril ha assegurat que "almenys el PP de Bauzá intentava marcar diferències amb Matas i no va posar emperòs a l'hora de fer-lo comparèixer a la comissió.

Podem: "El PP es riu de la ciutadania"

"Cinisme polític i falta de respecte a la ciutadania". Aquesta ha estat la crítica que el diputat de Podem Aitor Morrás ha realitzat cap al Partit Popular. En la mateixa línia que Abril, Morrás creu que "el PP es riu de la ciutadania" per no presentar cap responsable per comparèixer i donar comptes "de l'espoli i la destrossa del territori". Podem recorda que la construcció suposà "la destrucció del territori" i que varen treure al carrer 22.000 persones -la major manifestació de l'illa.

Podem també lamenta que no compareguin, finalment, ni Antich ni Font. "Per transparència i salut democràtica, pensam que era important que donassin explicacions tant els representants del PP com els del PSIB", consideren.

El PSOE lamenta i critica el "model sobredimensionat"

"Si en algun moment es varen generar sobrecostos en aquesta infraestructura, va ser en el punt de licitació i execució de les obres durant el govern del PP". Així de contundent sonà el diputat Enric Casanova, qui lamenta que tot plegat va provocar "un model de carreteres sobredimensionat i que ha generat unes despeses desmesurades".

El PSOE reclama que la investigació se centri en la legislatura 2003-2007, "quan es prenen totes les decisions", però el pla de treball també inclou l'etapa 2007-2011.

stats