Balears 07/09/2017

En llibertat cinc dels detinguts per denúncies falses contra hotels

Els acusats d'estafa han passat aquest dijous dematí a disposició judicial

Ara Balears
2 min
Un de cada tres hotels de la Platja de Palma s’amplia Joan Riera: “Es tracta d’un nou ‘boom’ turístic”

PalmaEl magistrat d'instrucció número 7 de Palma ha ordenat avui la llibertat provisional i sense fiança per a cinc dels detinguts en relació amb les presumptes estafes a hotels amb denúncies per falses intoxicacions de turistes i ha retirat el passaport a una d'elles.

El jutge, en funcions de guàrdia, ha deixat en llibertat els cinc detinguts que han passat avui a disposició judicial i, a més, ha ordenat la retenció del passaport d'una de les persones arrestades, qui respon a les inicials L.C., segons ha informat el Tribunal Superior de Justícia de Balears.

La Guàrdia Civil ha donat per desarticulada, amb la detenció a Mallorca de set persones de nacionalitat britànica, una banda que des del 2014 podria haver estafat a hotels espanyols fins a 60 milions d'euros mitjançant reclamacions per falses intoxicacions alimentàries. El Jutjat d'Instrucció número 2 de Palma ha assumit la recerca derivada de l'operació Claims.

El cap de la Guàrdia Civil balear, Jaime Barceló, creu que tindrà repercussions al Regne Unit, on existeix un entramat responsable de la gestió de les reclamacions, segons ha explicat.

El frau consisteix en la presentació de reclamacions per falses intoxicacions alimentàries per part de turistes britànics, als quals només es demanava per demostrar-ho el rebut d'un fàrmac antidiarreic. Aquests, a més, exigien la devolució del cost del viatge als hotelers a través dels seus turoperadors.

Després de mesos de recerca, agents de l'institut armat van realitzar dimarts sis escorcolls a domicilis i dos a locals comercials de Palma i Calvià, on van detenir set membres de la trama, que comptava amb una xarxa d'agents comercials que oferien als turistes tramitar-los les denúncies fraudulentes i els indicaven la mecànica per documentar la seva reclamació a canvi d'una part de la indemnització.

L'organització duia a terme l'activitat principalment a Mallorca, on el frau ha estat xifrat pels empresaris hotelers en uns 50 milions d'euros, però també actuava a altres zones turístiques espanyoles, on l'estafa podria sumar 10 milions d'euros més.

stats