Balears 20/05/2017

L'Ajuntament d'Artà, Ciutat per a qui l'Habita, Terraferida i Aliança Mar Blava guanyen el premi Alzina

El GOB guardona les entitats que treballen per a una illa més verda i sostenible i entrega els 'premis Ciment' a Red Eléctrica Española, ASAJA i el Parc Hyatt

Anna Schnabel
3 min
L'Ajuntament d'Artà, Ciutat per a qui l'Habita, Terraferida i Aliança Mar Blava guanyen el premi Alzina.

PalmaCom cada any, el GOB ha entregat aquest dissabte els premis Alzina, que guardonen les entitats que treballen per a una illa ecològica i sostenible. L'Ajuntament d'Artà, la Ciutat per a qui l'Habita, Terraferida i Aliança Mar Blava han estat les guanyadores. En contrapartida, també han estat repartits els 'premis Ciment', que han anat dirigits a Red Eléctrica Española (REE), l'Associació Agrària de Joves Agricultors (ASAJA) i el Parc Hyatt Mallorca.

En primer lloc, ha estat premiada l'Ajuntament d'Artà per haver promogut la declaració de Parc Natural de la península de Llevant l'any 2001. Igualment, el GOB ha volgut reconèixer la feina del Consistori per haver reclamat a la Conselleria de Medi Ambient que tramiti l'ampliació del parc per tal de recuperar els milers d'hectàrees que el govern de Jaume Matas va retallar l'any 2003. "Esperam a tenir un model econòmic i social basat en un parc natural", ha dit el batle del municipi, Tolo Gili, en recollir el guardó. "Sentim un cert aïllament i una manca d'acompanyament per part d'administracions supramunicipals i per part de l'esquerra política de la qual esperavem una mica més de contundència i decisió", hi ha afegit la regidora Aina Comas.

El president del GOB, Jaume Canals, durant l'entrega dels premis Alzina i Ciment d'enguany.

La plataforma 'Ciutat per qui l'Habita', que aquest mateix dematí ha inaugurat el 'Carril Guiri' contra la massificació turística, ha obtingut un premi que ha volgut mostrar el reconeixement per a un "moviment ciutadà" que ha sabut "visibilitzar els greuges i el malestar que la turistització de Palma està fent patir als seus veïns", així com "per alçar la veu contra el model imposat de l'omniturisme al cor de la Ciutat", ha dit el presentador dels premis, Paco Peris. "Si hem de defensar Ciutat l'hem de defensar entre tots", ha assenyalat en recollir el premi Manel Domènech, un dels membres de la plataforma.

Terraferida també ha estat premiada per ser una "associació que qüestiona el consum de territori i es rebela contra el model econòmic basat en ocupar terra fèrtil i valuosa". El presentador ha assenyalat que els darrers mesos aquesta entitat ha destacat per les seves denúncies sobre l'impacte territorial i social de la massificació. Durant la recollida del guardó, Raquel Vaquer han posat de manifest la lluita "contra els especuladors", que "s'estan forrant amb la destrossa urbanística i els que lloguen 751 habitatges en nom de l'economia col·laborativa i familiar".

Xavier Mas i Raquel Vaquer, de Terraferida, una de les entitats premiades pel GOB.

Per últim, el GOB també ha premiat la plataforma Aliança Mar Blava, una organització que "ha impulsat amb molta eficàcia una campanya per a impedir les prospeccions d'hidrocarburs a la Mediterrània espanyola, implicant organitzacions, administracions i empresariat". Alfonso Sánchez, un dels membres de la plataforma, ha posat de relleu la influència de la feina de les entitats en l'acció política.

'Premis Ciment'

Els 'premis Ciment', per altre costat, han anat dirigits a Red Eléctrica, companyia que ha posat en perill de mort el paratge natural de la Marina de Llucmajor, que pot "veure's solcada per 110 torres d'alta tensió en un projecte de l'empresa elèctrica, tot i existir una alternativa viable". En segon lloc, ASAJA també n'ha resultat guanyadora per ser "un braç tractoritzat del PP, camuflat de sindicat agrari". Tanmateix, "sempre ha estat contra les iniciatives de protecció del territori, sovint fent ús de la intoxicació informativa". Per últim, el GOB també ha volgut premiar el Parc Hyatt, la construcció d'un gran complex hoteler de luxe a Capdepera que s'ubica a la vora d'una àrea natural d'especial interès i que "ha suposat un dles atemptats paisatgístics més importants dels darrers anys".

stats