Publicitat
Publicitat

El 'carril guiri' s'obre pas entre els turistes per clamar contra la massificació

Unes 200 persones convocades per la plataforma 'Ciutat per a qui l'habita' recorren carrers i places de Palma i demanen polítiques que evitin convertir els habitatges en mercaderia turística

Mapa en mà, xancles amb calcetins, crema solar a dojo, ulleres de sol i crits de "Where is the cathedral?" o "paella, paella!", ironitzaven un clam social contra a la massificació turística escenificat per les prop de 200 persones disfressades que han assistit al ' carril guiri', una marxa convocada aquest dissabte per la plataforma "la Ciutat és per a qui l'habita". 

Els assistents, que han partit de Cort i han arribat a Plaça Quadrado una hora més tard, han circulat per alguns dels carrers i places de Palma més saturades, davant la mirada desconcertada dels turistes que passejaven, compraven o seien a les terrasses dels bars. La ruta ha estat convocada, així mateix, amb la intenció de "donar informació als turistes que passen per la ciutat i en quina situació estan els seus habitants", ha explicat una de les membres de la plataforma. 

Ventall de problemes

La turistificació de la ciutat, l'augment desorbitat dels preus dels habitatges "només aptes per a la butxaca dels visitants adinerats", botigues de productes bàsics que desapareixen i són substituïdes per "restaurants hipsters, gelateries i botigues de souvenirs", espais comuns que són "envaïts per terrasses" o la " massificació i l'exagerada pressió humana que fa insofrible la vida quan arriba l'estiu" han estat els punts calents del manifest que ha llegit un dels membres de la plataforma a la plaça Major i que treu a la llum un malestar social que ja no és nou. 

Aquesta acció respon a una "reacció ciutadana de gent que es veu agreujada i que expressa el seu parer davant la conversió dels habitatges en una mercaderia turística", ha afirmat Macià Blàzquez, conegut geògraf ecologista de l'illa, que també hi era present. Davant de totes les problemàtiques que la plataforma ha exposat, Blázquez considera que és ara el moment de fer pressió social per a que el Parlament balear elabori  polítiques decreixentistes i que "la modificació de la Llei del turisme no acabi convertint l'habitatge en una mercaderia turística". Segons el geògraf, l'actual avantprojecte planteja una legalització de l'ús per a l' allotjament turístic de pisos i afavoreix, encara més, la desregulació del sòl, obrint la porta a l'especulació, encara que els responsables polítics "no ho volen admetre".

Una altra de les membres de la plataforma que han convocat la marxa, ha explicat que les reivindicacions ara se centren en la problemàtica del lloguer turístic: "Cal fer incís en aquest tema perquè vulnera els drets de molts ciutadans: els seu dret a l'espai públic o dret a la vivenda. Igualment, a conseqüència d'aquesta gentrificació tan marcada, també s'estan produïnt casos de mobbing, per exemple, i "és urgent posar fre a aquesta situació límit, per no parlar del que passa a Eivissa, on tots aquests problemes són encara més dramàtics". 

"Hem de defensar que les ciutats són pels seus habitants, acollint els seus visitants de la millor manera, però a no pagant el preu de que ens facin fora", ha afirmat  Manel Domènech, veïnat del barri de Canamunt. "Ja hem entregat la ciutat al turisme i ara pretenem vendre el més íntim que tenim, que són les nostres llars", hi ha afegit. 

Accions col·lectives

La Plataforma "Ciutat per a qui l'habita" és una xarxa d'entitats que estan sensibilitzades amb les problemàtiques derivades del que la " turistització" de Palma i, segons ha exposat durant la lectura del manifest, pretén impulsar un espai assembleari que permeti "rompre l'aïllament entre zones", "fomentar la solidaritat i la resposta comuna davant els conflictes provocats pel turisme", "realitzar accions col·lectives" i "elaborar propostes a curt i a llarg termini per a revertir la turistització".