LLENGUA
Balears 05/09/2016

Les inscripcions a les proves de català han augmentat un 58%

La modificació de la Llei de funció pública i el context social han influït en una major demanda d'acreditacions de coneixements, assegura la consellera de Cultura, Ruth Mateu

Montse Terrasa
2 min
Marta Fuxà, Ruth Mateu i Josep R. Cerdà a la roda de premsa d'aquest dilluns al dematí.

PalmaLes inscripcions als cursos i proves de català han augmentat un 29% i un 58%, respectivament, enguany en comparació amb el 2015, segons les dades donades a conèixer aquest dilluns per la Conselleria de Transparència, Cultura i Esports. El termini d'inscripció per als cursos generals de llengua catalana que començaran a l'octubre s'obrirà aquest dimecres.

La modificació de la Llei de funció pública i la posada en valor de la llengua catalana i el context social són els factors que han influït en aquest increment de sol·licitants de cursos i proves de català, segons ha analitzat la consellera Ruth Mateu, qui ha afirmat que la previsió per al 2017 és que les inscripcions vagin a l'alça.

Pel que fa a les proves acreditatives del nivell de coneixement de llengua catalana, Marta Fuxà, directora general de Política Lingüística, ha comentat que l'increment en el 2016 respecte de l'any anterior ha estat d'un 58% més, amb un total de 7.439 inscripcions, 2.753 més que en el 2015.

"No estam als nivells de fa uns anys, però sí que hi ha una recuperació", ha afegit Fuxà sobre aquestes xifres d'inscrits a les proves. El departament de Política Lingüística fixa el calendari de proves, mentre que l'Institut d'Estudis Baleàrics (IEB) organitza els cursos de formació. Ambdós departaments han coordinat els respectius calendaris, de manera que qui acabi un curs de català es pugui presentar a les proves oficials, ha remarcat Fuxà.

Quant a cursos, durant el 2016 s'hi han inscrit 2.187 persones, un 29% més que el 2015, quan se n'hi van matricular 1.690. Per nivells, el C1, l'A1 i el B2 són els que més demanda han tingut.

Pep Ramon Cerdà, director de l'Institut d'Estudis Baleàrics, ha comentat que la intenció del Govern és organitzar cursos de català a tots els municipis de les Illes, sempre que hi hagi un mínim de 15 alumnes. També ha anunciat que els centres d'autoaprenentatge que hi ha a la UIB, Inca, Ciutadella i Eivissa canviaran el nom per Centres de Català. Està previst obrir-ne un de nou a Palma i, probablement, un altre a Calvià, ha comentat Cerdà.

Tallers durant l'estiu

"Hem d'apostar per la llengua com a eina d'integració", ha declarat la consellera de Transparència. Mateu ha recordat que la meitat de la població de les Illes Balears no hi ha nascut, encara que els nouvinguts en edat escolar tenen garantit l'aprenentatge del català als centres escolars. Per la mateixa raó, ha incidit en la necessitat de fer feina amb aquell segment que no està en edat escolar.

En aquesta línia, la consellera de Cultura ha informat que aquest estiu s'han oferit deu tallers per a joves nouvinguts a Palma, i no només a Eivissa i Menorca, com es feia fins ara. A més a més, s'oferiran cursos a set municipis de Mallorca i Eivissa: Calvià, Inca, Llucmajor, Palma, Valldemossa, Eivissa i Sant Antoni de Portmany, segons ha explicat el director de l'IEB. Cerdà també s'ha mostrat convençut que "torna a haver-hi la percepció social que el català és una eina que aporta més possibilitats de feina i integració".

stats