Publicitat
Publicitat

La importació d’espècies no endèmiques posa en perill la producció d’oli a Eivissa

La marca Oli d’E espera fer enguany un total d'11.800 litres, menys de la meitat que en exercicis anteriors. Un dels motius és la dificultat per adaptar-se d'algunes espècies forasteres.

Males notícies per als productors d’oli del segell de qualitat Oli d’E, que enguany veuran reduïda la producció a 11.800 litres. Els mateixos responsables reconeixen que és una “producció baixa” que queda lluny dels 25.000 litres que s’havien arribat a aconseguir en anys anteriors a la “ sequera progressiva” que Eivissa pateix des de 2013.

Tot i això, no només la manca d’aigua justifica aquestes xifres. Des de l’Associació en defensa de ses oliveres d’Eivissa es recorda que " hi ha espècies que no s’han adaptat a les condicions climàtiques" de l’illa i que això ha provocat que molts conreus hagin quedat inutilitzables enguany. Diuen que, en molts casos, hi ha espècies que necessiten unes condicions de fred que no es tenen a Eivissa "i que el fruit no creix correctament". És el cas de la cornicabra, procedent de Castella-la Manxa, i de l’empeltre d’Aragó.

Un altre dels motius per justificar aquesta davallada són les condicions que s’autoexigeixen els 15 socis de la cooperativa i que obliguen que les olives que empren provinguin de camps d’agricultura ecològica o integrada. Això limita els conreus a 95 hectàrees útils arreu de l’illa.

Per tot això, aquest dijous a les 17.00 h es farà una reunió a les pistes d’exàmens de trànsit, per tal d'indicar als socis “que s’han de deixar de sembrar les espècies que no s’adaptin”, ja que afecta molt seriosament la producció. A més, es mostraran nous sistemes de reg i el Consell d’Eivissa presentarà una nova línia d’ajudes per al camp.

Aquestes xifres es poden traduir en problemes d’abastiment per fer front a la gran demanda que hi ha enguany a Eivissa i fa que es descarti, de moment, la idea d’exportar oli eivissenc, tot i que, segons els mateixos productors, “ la demanda existeix”.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT

EDICIÓ PAPER 10/12/2017

Consultar aquesta edició en PDF