Balears 14/12/2016

Huertas evita Jarabo en una copa de Nadal amb indirecta inclosa als periodistes

La presidenta del Parlament reclama una "informació clara i transparent" als mitjans

Jaume Vinyas
3 min
La presidenta del Parlament, amb els representants de les forces parlamentàries, oferint el tradicional discurs de nadal.

PalmaLa tradicional copa de Nadal que la presidenta del Parlament ofereix als periodistes ha estat marcada, enguany, irremeiablement, per la situació de Xelo Huertas, suspesa cautelarment de militància per haver infringit suposadament el codi ètic de Podem.

L'encara segona autoritat de les Illes no ha volgut xerrar amb els mitjans com ja és habitual des que fou expedientada pel seu partit. El seu discurs, però, s'ha centrat a fer una lloança de la tasca periodística, això sí, amb un missatge soterrat al final. En la versió escrita del discurs que s'ha facilitat als mitjans hi havia tres paraules marcades en negreta i en majúscules: "COMUNICACIÓ CLARA I TRANSPARENT".

Fragment de la versió escrita del discurs facilitada als mitjans.

En acabar el discurs, Huertas ha esquivat clarament el secretari general de Podem, Alberto Jarabo, que, posteriorment, ha reconegut que tampoc no l'ha cercada perquè, tal com ha dit, mantenen una "relació distant" i hauria considerat "inadequat" brindar amb ella.

Els líders a Balears de Podem i Ciutadans han brindat tot i que també mantenen diferències a l'hora d'elegir entre cava i vi..

Jarabo ha demanat celeritat al Comitè de Garanties Estatal en la resolució dels recursos de Huertas, la diputada Montse Seijas i el secretari d'Acció Institucional, Daniel Bachiller, que tenen fins divendres per presentar les seves al·legacions contra la resolució del Comitè Autonòmic, que els va expulsar el 5 de desembre. En aquest sentit, ha assenyalat que "convindria" que la resolució definitiva es produís "abans de final d'any".

El Comitè Ciutadà Autonòmic, de fet, es reuneix aquest dijous per decidir si la formació manté la presidència del Parlament o la cedeix a un dels socis del Pacte. Jarabo ha defensat que la decisió es prengui ja, tot i que encara no ha finalitzat el termini perquè Huertas presenti les seves al·legacions per la necessitat de "preveure escenaris" i "estar preparats".

La formació es troba dividida entre els que consideren que cal mantenir la presidència i els que creuen que convé cedir-la. Jarabo manté que és partidari de mantenir-la i, a més, ha afegit que "convindria" que la substituta de Huertas fos una dona, tal com ha reclamat MÉS per Mallorca. En el cas que s'imposi el seu punt de vista, l'única candidata possible seria la diputada Marta Maicas, atès que l'altra dona del Grup parlamentari, Laura Camargo, ja es va autodescartar.

La demanda de Seijas

Jarabo ha valorat la demanda que li ha interposat Seijas per considerar que la va titllar de "corrupta" en unes declaracions a IB3TV durant l'acte pel Dia de la Constitució. El secretari general no s'ha retractat de les seves afirmacions ("qui la fa la paga", va dir) i ha assegurat que, en tot cas, es va limitar a citar el discurs de la delegada del Govern, Maria Salom.

Jarabo atenent els mitjans sobre la demanda que li ha interposat Montse Seijas

El líder de la formació a les Balears ha titllat la denúncia d'"inapropiada" i ha qualificat Seijas d'"irresponsable". "Hem vist com el partit ha demanat prudència i els hem trobat tot el contrari", ha lamentat. En aquest sentit, ha demanat als expedientats que abandonin els "comportaments de telenovel·la".

stats