CAS NÓOS
Balears 19/02/2017

El fiscal Horrach té una "sensació agredolça" per les condemnes "encara que no amb les penes"

En una entrevista, el fiscal ha sostingut que "a la infanta Cristina se l'ha feta asseure a la banqueta no pel que ha fet sinó per ser qui és"

Efe
2 min
La sentència més mediàtica, en imatges

MadridEl fiscal del cas Nóos, Pedro Horrach, té una "sensació agredolça" per les condemnes de Diego Torres i Iñaki Urdangarin, "encara que no amb les penes", i afirma que el tribunal ha fet "una anàlisi exhaustiva de tota la prova practicada".

El tribunal absol la infanta Cristina, però condemna Urdangarin a 6 anys de presó

En una entrevista publicada aquest diumenge al diari 'ABC', el fiscal assenyala que s'han perdut quatre anys en la instrucció, que qualifica com "una pèrdua lamentable de temps i esforç amb el consegüent desgast personal" que això suposa. "A la infanta Cristina se l'ha feta asseure a la banqueta no pel que ha fet, sinó per ser qui és", sosté Horrach, qui afegeix que es va oposar des del minut 1 al processament de la germana del rei amb els mateixos arguments que ara recull la sentència i que llavors no van ser atesos.

La diferència entre les penes imposades i les peticions que ell havia fet per als processaments opina que obeeix fonamentalment al fet que el tribunal no dona per provats la totalitat dels fets que eren objecte d'acusació i, en concret, al referent a la trama valenciana. "És lògic que la pena s'ajusti als fets que finalment es declaren provats" i matisa: "Una altra cosa és que jo comparteixi aquest criteri".

La diferència de penes entre Torres i Urdangarin es basa, constata, en el fet que el tribunal és de l'opinió que el primer va cometre un delicte de blanqueig de capitals i el segon no, ja que el tribunal ha considerat que Urdangarin "no va participar en la creació d'estructures societàries a l'estranger per rentar doblers, al contrari que el seu exsoci".

La petició d'ingrés a la presó preventiva obeeix, segons Horrach, al criteri general de la Fiscalia Anticorrupció de sol·licitar-la per a penes superiors als cinc anys, si bé aquest criteri general "s'ha d'avaluar a les circumstàncies concretes del cas", encara que aclareix que aquesta decisió serà totalment autònoma.

Pedro Horrach denuncia en l'entrevista que el pitjor que li ha passat en tot aquest procés ha estat que es dubtàs de la seva independència. "Arran de la meva posició respecte de la imputació de la infanta, no solament es va qüestionar la meva honradesa professional, sinó que es va arribar al terreny personal i familiar", diu el fiscal, qui concreta que "no és tolerable que des d'alguns mitjans de comunicació s'encoratjàs aquesta faula".

stats