Balears 11/05/2017

Canamunt dona eines al veïnat per detectar i denunciar el lloguer turístic il·legal

L'Associació de Veïns del barri repartirà mil fullets amb la intenció de frenar l'"hotelerització del centre de la ciutat"

Anna Schnabel
3 min
"Els habitatges a plurifamiliars són per viure, no per especular"

PalmaTres membres de la junta de l'Associació de Veïns de Canamunt-Ciutat Antiga han presentat aquest dijous horabaixa un fullet que repartiran entre el veïnat del barri per informar-lo de les pautes per detectar l'activitat il·legal en matèria del lloguer turístic i per donar a conèixer els mecanismes dels quals disposen per interposar les respectives denúncies davant la Direcció General del Turisme.

El fullet ha estat presentat per la vicepresidenta de l'Associació de Veïns, Belén Álvarez, i dos membres més de la junta, Xisco Oliver i Manel Domènech. Aquesta iniciativa es remunta a les al·legacions que ja presentaren el mes de gener a l'avantprojecte de llei sobre el lloguer turístic d'edificis plurifamiliars i té la finalitat d'assessorar el veïnat perquè conegui de primera mà quina és la situació real en els lloguers turístics.

Gentrificació

Cal recordar que l'Associació de Veïns de Canamunt ja es posicionà en contra del lloguer turístic en plurifamiliars perquè "té unes connotacions molt negatives per al nostre barri", com són el fet que "la gent hagi de partir perquè finalitzen els contractes de lloguer" o "perquè s'està perdent el teixit veïnal del barri: estam veient tancar els forns i les ferreteries, i obren negocis només destinats al turisme", ha assegurat Álvarez.

Belén Álvarez, la vicepresidenta de l'Associació de Veïnats de Canamunt, presentant la proposta.

Amb tot, si bé l'Associació de Veïns es declara contra els habitatges plurifamiliars que facin lloguer turístic, advoquen perquè es puguin llogar habitacions en pisos: "Nosaltres el que sempre hem defensat és el lloguer col·laboratiu", ha aclarit Oliver, i ha afegit que "entenem que hi ha persones que no poden assumir tot el preu d'un habitatge i es poden basar en el que inicialment era el lloguer col·laboratiu", en què "una persona conviu amb d'altres i es fa igualment responsable de la casa i l'entorn".

Amb tot, la nova llei turística prohibirà aquests lloguers per habitacions, si bé l'Associació, en aquest punt, ha mostrat desacord: "Nosaltres el que defensam és el teixit veïnal", ha recalcat Oliver.

Protecció oficial i lloguer turístic

Davant la notícia que diversos habitatges de protecció oficial estan sent llogats a turistes, Oliver ha explicat que "aquest fet és absolutament il·legal, perquè s'estan aprofitant d'uns habitatges que tenen el preu taxat com a lloguer social i algú se'n beneficia oiosament".

Manel Domènech, membre de la Junta de l'Associació de Veïns de Canamunt.

Una altra de les problemàtiques a les quals fa front l'Associació és que "hi ha barra lliure per a la construcció de tots els hotels d'interior que es demanin sense retirar-ne d'altres", assegura Domènech. Al barri de Canamunt, actualment, hi ha 13 hotels d'aquesta mena i n'hi ha tres més en construcció, fet que "empitjora la situació", de manera que "blocs d'edificis plurifamiliars s'estan convertint en hotels", ha afegit Domènech.

En referència a uns pisos de protecció oficial que varen desnonar-se el gener, una empresa ara els comercialitza com a lloguer turístic. Si bé abans alguns d'aquests habitatges costaven 450 euros al mes, ara en demanen 150 euros cada dia, ha explicat Domènech, que ho ha titllat de "doble il·legalitat". També es donen casos com el d'una parella major que viu en un pis del carrer Sindicat des de fa 30 anys. El 30 de juny han d'abandonar-lo perquè se'ls acaba el contracte. "On anirà aquesta gent?", es pregunta Domènech, i es lamenta: "Estam hoteleritzant el centre de la ciutat".

stats