Balears 04/09/2017

El Govern impulsa un programa de salut afectiva i sexual per als estudiants de Secundària

L'objectiu d''Amb tots els sentits' és que els joves adquireixin les competències necessàries per viure la sexualitat amb plaer, amb satisfacció i de manera saludable

Anna Vidal
3 min
El Govern impulsa un programa de salut afectiva i sexual per als estudiants de secundària / MANOLO GARCIA

PalmaCoincidint amb el Dia mundial de la salut sexual, la directora general de Salut Pública i Participació, Maria Ramos; el director general d'Innovació i Comunitat Educativa, Jaume Ribas, i la coordinadora autonòmica de Sida i Sexualitat, Rosa Aranguren, han donat a conèixer el programa de salut afectiva i sexual 'Amb tots els sentits', que s'oferirà per primera vegada aquest curs a tots els centres de Secundària i Formació Professional bàsica de les Illes Balears que hi vulguin participar. El programa s'implantarà els propers cursos a Educació Primària i Educació Infantil, amb continguts i materials adaptats a cadascuna de les etapes.

“Es tracta del primer programa afectiu i sexual de les Balears”, ha destacat Ramos, qui ha recordat que d'aquesta manera es dona resposta a una necessitat històrica i es compleix “un dels acords de governabilitat de l'Executiu i de la Llei d'igualtat”.

Ramos ha explicat que l'objectiu del programa és que els joves “adquireixin les competències necessàries per viure la sexualitat amb plaer, amb satisfacció i de manera saludable” i que puguin fer-ho establint relacions “gratificants i no discriminatòries”. Així mateix, aquesta iniciativa, segons Ramos, ajudarà a prevenir determinats problemes de salut i problemes socials com les malalties de transmissió sexual, el VIH, embarassos no desitjats, la violència de gènere, l'homofòbia o els abusos sexuals.

Per part seva, el director general d'Innovació i Comunitat Educativa, Jaume Ribas, ha destacat que també és tasca dels educadors preparar els alumnes per a la vida i això inclou l'educació en valors, on entra “el coneixement afectiu i sexual que els permeti desenvolupar aquesta part tan important de la vida de les persones de manera responsable i amb coneixement dels problemes que es poden trobar”.

Temes

La coordinadora autonòmica de Sida i Sexualitat, Rosa Aranguren, ha recalcat que aquest programa era una “assignatura pendent”, ja que fins ara els programes de sexualitat es basaven només en el sexe segur i a prevenir malalties de transmissió sexual i embarassos no desitjats. “És una visió molt limitada de la sexualitat”, ha asseverat.

'Amb tots els sentits', que va adreçat a centres públics, concertats i privats, tracta quatre àrees bàsiques: la sexualitat, l'eròtica, la conducta sexual i l'art d'estimar, i està dissenyat perquè l'implementin el professorat i altres agents socials i de salut que formen part de la comunitat educativa del centre, amb la participació dels alumnes i de les famílies. Concretament, enguany a Secundària es treballaran temes com els canvis en la pubertat i l'adolescència, els afectes sexuals i l'autoestima, les relacions sexuals, la relació de parella, la relació tòxica i la violència en la parella, entre d'altres.

El programa estarà disponible de manera gratuïta a la web específica (salutsexual.caib.es), que s'activarà el mes d'octubre, i el pot sol·licitat qualsevol membre de l'equip docent del centre educatiu i també els agents socials i de salut que formen part de la comunitat educativa.

Manca d'educació sexual

Els materials que es faran servir han estat objecte de proves pilot als centres Bisbe Verger, de Santanyí; IES Santanyí; IES Damià Huguet, de Campos, i IES de Manacor i, a partir de l'experiència, s'han introduït diverses millores en el material adreçat als alumnes. Segons ha explicat Aranguren, els professors han destacat que el programa “ha contribuït a millorar la relació amb els estudiants” i els alumnes, ja des de 1r d'ESO, demanen “molta informació”. En aquest sentit, els responsables del programa han explicat que, segons una enquesta sobre conductes sexuals realitzada a 2.000 alumnes de 2n i 4t d'ESO d'Eivissa l'any 2016, la font principal d'informació sexual són els amics. “Tenen més informació que mai, hi ha una saturació d'informació, però no sempre aquesta informació que reben és de qualitat i fonamentada científicament”, ha assenyalat Ribas.

Així mateix, també s'ha constatat que els joves de Secundària tenen un concepte de la sexualitat molt centrat en el coit. “Aquesta és la visió que, en general, té la societat i que és conseqüència de la manca d'educació sexual”, ha assenyalat Aranguren.

stats