Balears 28/09/2017

El Govern haurà de modificar el decret llei contra l'intrusisme en el transport

Madrid considera inconstitucional que es multi les empreses que no es registren als consells

Carmen Buades
1 min
El decret pretén posar fi als buits legals que han permès la proliferació de pràctiques irregulars a l’aeroport de Palma.

PalmaEl Govern haurà de modificar el decret llei contra l'intrusisme laboral en el transport que va aprovar el mes de maig i que va acabar amb el conflicte dels taxis pirata, sobretot a l'aeroport de Palma, perquè el govern central veu qüestions d'inconstitucionalitat en dos dels seus articles.

L'anunci de Madrid va arribar a finals d'agost, però no ha estat fins aquesta setmana que s'ha constituït una comissió negociadora per modificar el que sigui necessari abans d'arribar a un recurs d'inconstitucionalitat per part del govern.

En concret, els dubtes giren al voltant de l'exigència del Govern de fer que totes les empreses de transport s'inscriguin als registres dels consells insulars, amb l'amenaça d'un règim sancionador per a aquells que no ho facin. "Creuen que és una invasió de competències perquè no tenim potestat sancionadora", explica el director general de Mobilitat, Jaume Mateu, qui assegura que al Govern estan tranquils perquè tant en aquest com en el segon article que rebutja Madrid "serà fàcil arribar a un acord".

El segon aspecte a debatre és el fet que tots els serveis de transport s'hagin de contractar a les oficines o locals de les empreses per avançat, una mesura amb la qual el Govern volia evitar que es fessin recollides de clients al carrer (com les que poden fer els taxis) però que impossibilita, per exemple, les reserves a través d'internet.

Mateu explica que la notificació de Madrid els va resultar "sorprenent" perquè les mesures impulsades pel Govern s'adaptaven al que havia demanat el Ministeri de Foment i, de fet, afirma que, després de reunir-s'hi i iniciar les negociacions, creuen que en "màxim un mes" es pot tenir un acord consensuat.

stats