Balears 14/12/2017

El Govern inverteix més de dos milions d'euros en la neteja dels torrents

Es preveu que es pugui fer el manteniment a uns 500 quilòmetres de torrent i que les tasques finalitzin el 2019

Ara Balears
2 min
El torrent de sa Vinagrella, a Muro.

PalmaLa Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca comença les tasques de neteja dels torrents. Es preveu que aquestes tasques durin fins l'any 2019 i que es puguin netejar uns 500 km arreu de les Illes. En total, s'hi destinaran 2.420.000 d'euros, que es divideixen en cinc lots de 484.000€ cadascun. Tres seran per al manteniment dels torrents de Mallorca, un serà per a Menorca i l'altre per a Eivissa.

La neteja ja ha començat aquest dijous als torrents de sa Pobla, Muro i al torrent Gros de Palma i el conseller Vicenç Vidal, el batle de sa Pobla; Biel Ferragut i el regidor de Medi Ambient de Muro, Toni Serra, han visitat el torrent de sa Vinagrella, a Muro, on es fan tasques de desbrossament de manera manual i amb maquinària segons els trams.

A banda del desbrossament de la vegetació, també es talaran i podaran els arbres, es retirarà de la llera el material acumulat de vessaments sòlids, residus, obstruccions i espècies invasores. Les obres de conservació, adequació i millora inclouen la reconstrucció i reparació dels murs dels marges dels torrents i les obres de fàbrica, a més del condicionament i la protecció de talussos, la demolició d’estructures i tanques amb afeccions al domini públic hidràulic o la rectificació dels cursos de l’aigua. Tanmateix, les obres grans de reconstrucció de murs es liciten a part i no entren dins el pressupost de més de dos milions d'euros.

Segons que ha informat la Conselleria en un comunicat, a l'hora de fer les actuacions s'estableixen els criteris "en funció de la seguretat de les persones". Per tant, es prioritzen els torrents de sòl rústic propers a nuclis urbans, creuaments de carreteres i ponts i zones amb corbes tancades. El conseller ha explicat que "es pretén recuperar una roda de neteja amb l’objectiu que, d'aquí a uns anys, la situació dels punts negres dels torrents sigui òptima. És millor dur a terme una feina regular, any rere any, que no fer una gran neteja un any i no tocar res durant els següents".

Per tant, les actuacions que es faran a les Illes són les següents: a Mallorca s'intervindrà a Tramuntana, la zona central i Llevant i és previst d'intervenir en 284,32 km; a Menorca els quilòmetres que s'han de netejar són 109,59km i ja s'han començat a treballar en els termes municipals d'Alaior, Cala en Porter i es Mercadal. A Eivissa, les tasques al torrent de Sant Antoni ja han començat i es preveu que s'intervingui en 117,44 km.

stats