Balears 26/09/2014

El GOB planteja una iniciativa legislativa popular per protegir el territori

Es pretén contrarestar les diverses lleis desreguladores aprovades durant aquesta legislatura

Efe
2 min

PalmaEl grup ecologista GOB ha registrat avui al Parlament una Iniciativa Legislativa Popular (ILP) en defensa del territori que pretén contrarestar diverses lleis desreguladores aprovades durant aquesta legislatura perquè consideren que beneficien els interessos de lobbys econòmics però no de la ciutadania.

La proposta planteja reformar la Llei de directrius del territori de 1999, però suspendria la vigència de qüestions incloses en lleis com la turística, l'agrària, la de mines o el Pla hidrològic, aprovades aquesta legislatura "amb l'excusa de la crisi econòmica, però que impulsen una estratègia política dirigida a consolidar els beneficis d'uns pocs", ha assegurat la presidenta del GOB, Miquela Noguera.

La iniciativa se centra en sis objectius: restringir que el sòl rústic s'hagi obert al negoci turístic i l'especulació, limitar els usos que es puguin fer dels espais naturals per evitar la seva mercantilització, frenar nous grans projectes urbanístics, aturar noves infraestructures de carreteres, limitar l'ampliació dels ports i que la planificació hidrològica sigui més ajustada a la legislació europea.

Noguera considera que bona part dels problemes de consum del territori tenen a veure amb "la improvisació i les normatives de curta durada, amb falta de perspectiva a llarg termini". La ILP "pretén establir les bases per a un nou model de gestió i ús del territori a les Illes, que pugui oferir una protecció duradora i ambiciosa", ha assenyalat.

En quinze dies, al Parlament es contestarà sobre la validesa del text. Si és validat, posteriorment el GOB tindrà tres mesos per recollir un mínim de 10.000 signatures que avalin el projecte de llei, perquè la Cambra legislativa debati i voti si ho admet a tràmit.

Independentment que la ILP arribi a ser aprovada o no, l'objectiu del GOB és que "com a mínim el tema territorial continuï sent de debat públic" i la societat pugui opinar sobre la qüestió, ha indicat la portaveu, Margalida Ramis.

Aquesta serà la quarta iniciativa legislativa popular promoguda pel GOB després de les que va plantejar el 1995 en contra de la incineració de residus, el 1998 per demanar una moratòria urbanística i el 2006 per limitar els grans projectes de carreteres i camps de golf. En tots els casos va recollir entre 25.000 i 35.000 signatures.

stats