QUE COMENCI LA FESTA SALVATGE
Balears 23/10/2015

‘Fuera de juego’

Catalina Ferrer Nadal
2 min
fuera de juego portada

Editora Any 1938, diumenge és el dia del gran partit. Després s’acabarà tot. S’acabarà el Wunderteam, s’acabarà Àustria... sols quedaran nazis... Marcus espera amb ànsia aquest últim partit històric en el qual el seu ídol, l’home de paper, el Mozart del futbol, Mathias Sindelar, serà per última vegada el capità de la selecció austríaca per passar a formar part de la selecció alemanya. O aquest és, almenys, el futur que Hitler té dibuixat per al millor esportista austríac de tota la història.

Sindelar era més que un futbolista, era l’ídol de tota una nació i el darrer símbol de llibertat. Jugar aquest últim partit contra la selecció del III Reich significaria, segons el pare de Marcus, rendir-se a l’Alemanya nazi, humiliar-se davant l’invasor en un partit que no era més que una farsa planejada per Hitler. Un acte propagandístic que havia de simbolitzar la unió d’Àustria a l’Imperi Alemany i, al mateix temps, demostrar la superioritat de la potència alemanya sobre qualsevol altra. La participació de Sindelar en aquest partit era entesa pels austríacs com una humiliació insuportable, pels alemanys era la promesa d’un futur ple d’èxits, el millor jugador austríac passaria a formar part de la selecció alemanya. Serien invencibles.

Comença el partit i Sindelar surt al terreny de joc. Decepció: der Papierene els ha fallat. Guanyar un partit és més important per a la gent que capturar una ciutat de l’Est, havia dit Goebbels, i així tots sabien, el pare de Marcus sabia, que el resultat d’aquest partit estava dictat des de bon començament: Àustria havia de perdre aquest partit i Sindelar havia d’ajudar a la derrota.

La dignitat de Sindelar va resultar esser més forta que el poder de la por del III Reich. La negativa a fer la salutació nazi i la negació a cridar ‘Heil Hitler!’ presagiaven un partit molt diferent del que els dignataris nazis havien imaginat. Àustria va vèncer Alemanya per 2-0 amb gols de Sesta i Sindelar en un partit que és recordat dins la història del futbol pels gols errats voluntàriament per part dels jugadors del Wunderteam i per l’elegant superioritat de l’home de paper que va celebrar, amb un ball davant la llotja de les autoritats nazis, el gol que havia de suposar la victòria de la dignitat davant la barbàrie, l’opressió i el terror.

Poc després d’aquest partit, el 23 de gener del 1939, Mathias Sindelar i la seva parella Camilla Castagnola, italiana d’origen jueu, varen esser trobats morts al seu pis de Viena.

“Hi ha moments en què l’única manera de conservar qualque cosa és perdent-ho tot”.

FITXA DEL LLIBRE

‘Fuera de juego’

Autor: Fabrizio Silei

Il·lustrador: Maurizio A. C. Quarello

Pàgines: 40

Preu: 15 euros

stats