Balears 03/07/2017

Un estudi avala la declaració de Reserva Marina de l’illot de Tagomago

Carles Barceló, de la UIB, ha destacat “la riquesa d’espècies” de la zona de Tagomago i de ses Formigues

Armando Tur
2 min
Mapa de les propostes fetes pel Consell d'Eivissa

EivissaTagomago ha de ser declarada Reserva Marina per la seva “riquesa d’espècies tant d’interès pesquer com no pesquer”. És una de les conclusions de l’estudi que Carles Barceló, del departament de Biologia de la UIB, ha realitzat a petició del Consell d’Eivissa i en el qual han participat pescadors professionals de la zona.

Els estudis mostren que tota la zona és rica en espècies d’interès perquè allotja “hàbitats marins molt interessants per la seva conservació, com són les praderies de posidònia oceànica”. Entre les espècies que destaca l’estudi es troben la roja, la ressaca, la sèpia i la llagosta, entre d’altres. En la cara negativa, espècies com l’anfós presenten “abundàncies molt baixes” per la tipologia dels hàbitats observats, que són “de gran potencial” per allotjar gran diversitat i riquesa ambiental.

Aquesta petició de Reserva es troba en aigües interiors dels illots de Santa Eulària fins a la Cala del Jonc, una zona que jurisdiccionalment pertany al Govern balear i ocupa una superfície de més de 3.000 hectàrees. A més, es proposa ampliar aquesta figura a les aigües exteriors des de la Cala del Jonc fins a la punta del Moscarter, competència del Ministeri d’Agricultura i Pesca i que abastaria en el conjunt més de 8.000 hectàrees.

La proposta de Reserva Marina, “que es fa consensuada amb tot el sector pesquer eivissenc”, segons ha explicat el Consell d’Eivissa en una nota, implica l’eliminació d’algunes modalitats de pesca professional, com l’encerclament, el palangre de fons i superfície o l’arrossegament. “La pesca professional ha de ser de tipus artesanal, més selectiva que fora de les reserves marines”, ha explicat el conseller de Medi ambient d’Eivissa, Miquel Vericad.

Dins la zona proposada estarà autoritzada la pesca recreativa amb les limitacions pròpies de les reserves marines de les Illes Balears, com són la prohibició d’algunes modalitats com el 'jigging' o pesca amb peix o calamar viu.

stats