Balears 08/10/2016

Esquizofrènia: de la incertesa i la por a la normalització

M.gelabert
2 min
Esquizofrènia: de la incertesa i la por a la normalització

Palma“Els primers anys és un cop molt fort, no saps per on has d’anar”. Ara, la vida de Quintin Cler i el seu fill, pare d’un diagnosticat amb esquizofrènia, s’ha “normalitzat”. Han hagut de passar una sèrie d’anys, diversos metges, medicaments i, sobretot, un passat, present i -probablement- un futur proper ple d’estigmes. Fa 15 anys, al fill de Cler se li va trobar aquesta malaltia. Primer van acudir als metges de la Seguretat Social, que no van saber explicar què passava. La família es va veure obligada a acudir a una sanitat privada “cara”, puntualitzen.

El seu fill, quan se li va detectar la malaltia, tenia 19 anys. Era “esportista”, portava “una vida molt saludable”. D’un dia per l’altre, tot va fer un gir. Un brot psicòtic va fer que el fill de Cler presentàs “un comportament molt diferent”. En primer lloc, la família es pensà que era a causa de casos personals. Després, però, s’adonaren que començava a sentir veus. Els primers anys tenien esperança. Amb el pas del temps, i estudiant la malaltia, la seva família s’adonà de la complexitat del cas. Ara bé, no va abaixar el cap i cercà l’associació Estel de Llevant, que li va servir per canviar i aconseguir aquesta normalitat que cercaven. I, amb el temps i la medicació, tot està controlat. Això no obstant, l’estigma social continua sent un problema que cal eradicar. “Quan va a cercar feina, no li’n donen”, explica el pare.

En el primer any de ser conscient de la malaltia, el seu fill no volia sortir de casa i les passejades eren al vespre, intentant que ningú no el veiés. Tot ha canviat. Per Cler, una de les tasques pendents és donar a conèixer a la societat aquests problemes i explicar-los tal com són realment, no només les parts més dolentes. “El pacient se sent al·ludit”, explica.

El dia a dia familiar ha canviat molt. De la incertesa s’ha passat a fer coses en comú: per exemple, els diumenges agafen i parteixen a alguna banda per “desconnectar”. Entre setmana, el seu fill, mitjançant un programa d’Estel de Llevant, fa feina al centre de dia duent a terme tasques de jardineria i condueix sense cap tipus de problema. “Ara ja no hi ha inquietuds”, conclou Quintin Cler.

stats