TEMA DEL DIA
Balears 25/10/2015

Una de les empreses investigades per la trama del 3% a Catalunya controla Tirme des de fa un any

Urbaser va comprar el paquet a Enel i ja té el 60% de la societat que gestiona els residus sòlids a Mallorca

Jaume Perelló
3 min
La planta incineradora que Tirme gestiona a Son Reus. ARA BALEARS

PalmaUna de les empreses investigada per la trama del 3% a Catalunya, Urbaser, té el control absolut de l'empresa Tirme, des de fa prop d'un any. El director general d'Urbaser va ser detingut la setmana passada en el marc de les perquisicions del cas Petrum, que intenta esclarir presumptes pagaments de comissions per l'obtenció d'obres i licitacions públiques a Catalunya.

El detingut va ser Jordi Duran, directiu d'Urbaser, que va ser posat a disposició de la justícia el passat dijous quan tornava de Cuba. La policia l'esperà a Barajas. L'operació Petrum III investiga un presumpte tràfic d'influències i pagament de comissions il·legals a Convergència Democràtica de Catalunya. La darrera operació d'aquest cas es va saldar amb 11 detinguts. Segons Anticorrupció, les donacions d'aquestes empreses investigades a les fundacions del partit, CatDem i Barcelona Fòrum, serien una tapadora a canvi de l'obtenció d'obres i contractes públics.

En el cas d'Urbaser, s'investiga l'expedient d'adjudicació de la recollida de residus de la ciutat d'Olot, que va aconseguir Urbaser l'any 2011. La Guàrdia Civil ha reclamat al Consistori tota la informació relativa a l'esmentada licitació i ja disposa en part de documentació, obtinguda pels agents mitjançant l'escorcoll fet la setmana passada sota la direcció de la Fiscalia Anticorrupció.

A Balears, Urbaser, que és una filial del grup ACS de Florentino Pérez, ja era accionista de Tirme, amb un 20%, mentre que la resta d'accions es dividien entre FCC Medi Ambient amb un altre 20%, Iberdrola Cogeneració amb un 20% i el gegant elèctric italià, ENEL, que tenia el control amb un 40% de la propietat.

Però precisament fa un any ENEL va decidir desfer-se d'aquesta inversió i va vendre a Urbaser el seu paquet.

Com que es tractava d'una operació que provocaria un control total d'Urbaser sobre Tirme, que té el contracte de gestió de residus sòlids a Mallorca, l'operació va ser comunicada a la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència amb data 24 de novembre, perquè n'emetés el seu parer i autoritzàs aquesta concentració.

Després d'analitzar tots els detalls de l'empresa Urbaser, el grup matriu ACS, així com la posició dominant de Tirme en el mercat de residus sòlids a Mallorca, la Comissió va decidir autoritzar aquesta operació i des de finals del 2014 Urbaser és la propietària més que majoritària amb un 60% del total de l'empresa que explota la incineradora de residus sòlids.

Urbaser és una societat que opera en el sector de la gestió de residus a través de la prestació de serveis de neteja viària, recollida de residus sòlids urbans, tractament de residus sòlids urbans i residus industrials, reciclatge i valorització energètica, gestió energètica integral, a més d'altres serveis com gestió de zones verdes, gestió integral del cicle de l'aigua, construccions mediambientals i gestió d'instal·lacions esportives.

La Comissió recull en el seu informe la posició de domini que ostenta Tirme sobre el tractament de residus i assegura que, encara que altres empreses privades podrien operar sense concessió administrativa i gestionar residus, no en tendrien, perquè els controla tots ella, i per tant està clar que el negoci no té visos de canviar. “Segons la notificant, encara que podrien operar en el mercat de tractament de residus no perillosos a l'illa de Mallorca sense necessitat de concessió administrativa, a la pràctica aquestes empreses no disposarien de residus per tractar, ja que la gestió d'aquests residus a l'illa de Mallorca correspon al Consell que ha adjudicat el tractament d'aquests a TIRME”, assegura la Comissió. Aquesta circumstància serà així fins a l'any 2041, segons la darrera modificació del contracte, que es va fer el maig de 2013.

stats