EDUCACIÓ
Balears 18/10/2016

Educació nega 'bullying' en el cas de la nina agredida en un col·legi de Palma i n'expulsa els menors implicats

Un informe de la Conselleria constata que "hi havia dues professores al pati" quan es va produir una "disputa per una pilota sense cap intencionalitat prèvia"

C.sastre / Jaume Vinyas
3 min
Escola pública Anselm Turmeda, on va tenir lloc l'agressió. / ISAAC BUJ

PalmaInspecció Educativa ha conclòs que l'agressió de set companys a una nina de 8 anys a un col·legi de Palma, Mallorca, "es va produir per una disputa per una pilota sense cap intencionalitat prèvia".

La Conselleria d'Educació nega que fos una pallissa i que no hi hagués cap professor en el pati quan es van produir els fets. "Es constata que hi havia dues professores al pati, tal com estableixen les instruccions d’organització i funcionament de les escoles per al curs 2016-2017", puntualitza. "En cap moment no es va detectar en els alumnes la intenció prèvia d’agredir l’alumna, sinó que va ser un acte no premeditat per llevar-li la pilota", afegeix.

Segons les informacions recollides pels inspectors, explica l'informe, l’alumna hauria patit una presumpta agressió en la qual haurien participat alumnes de diferents cursos en el moment de finalitzar el temps de pati, sobre les 12.00 hores. "Un grup d’alumnes jugava a futbol i l’alumna presumptament agredida formava part d’un dels dos equips, concretament de l’equip que va guanyar el partit, format per alumnes de 4t, 5è i 6è d’EP. L’altre equip estava format, majoritàriament, per alumnes de 3r, 4t i 5è d’EP. En finalitzar el temps de pati, l’alumna hauria agafat la pilota. Alumnes de l’equip contrari, que havien perdut el partit, corregueren darrere la nina fins que l’enxamparen. La nina hauria caigut a terra, presumptament empesa per algun o alguns dels alumnes, i s’hauria iniciat un forcejament. Tots aquests fets haurien succeït en un espai de temps inferior a un minut", detalla.

Després dels incidents, explica Inspecció, la nina va continuar les classes amb normalitat i ni la tutora ni altres professors que la veren entre les 12 i les 14 hores no observaren cap seqüela física que fes evident que necessitava cap tipus d’assistència mèdica, ni tan sols de la farmaciola del centre. "Només mostrava unes petites marques al colze i a la cama, compatibles amb la caiguda a terra, caiguda motivada possiblement pel forcejament en disputar-se la possessió de la pilota, a la qual ella s’aferrava molt fort".

La direcció del centre ha decidit que "els alumnes que varen participar més activament en els fets pel fet haver-los iniciat o pel fet d’haver-hi participat de manera més violenta (dos alumnes de 8 anys i un de 9 anys) siguin suspesos del dret a assistir a classe durant un període de cinc dies. A més, es proposa la mateixa correcció per als dos alumnes de més edat, d’11 i 12 anys, perquè es considera que s’ha de tenir en compte la diferència d’edat amb l’alumna i que, com a alumnes de més edat, no només no haurien d’haver participat en els fets, sinó que haurien d’haver fet de mediadors perquè no es produís cap fet violent". Els dos alumnes restants, de 10 i 11 anys, seran suspesos del dret a assistir al centre durant un període de tres dies, atès que varen participar d’una forma menys activa i violenta en els fets.

"Els alumnes han reconegut la seva participació en els fets i es mostren molt penedits d’haver-hi intervingut. Així ho volen fer saber a la seva companya, per la qual cosa li han escrit una carta en què li desitgen que es recuperi aviat i torni a classe per continuar jugant a futbol amb ells", acaba l'informe, que descarta completament que es tracti d’un cas d’assetjament escolar o bullying.

L'informe d'Educació contradiu la versió de la família

Una de les germanes de la nina de vuit anys que va ser agredida i hospitalitzada assegura que la mare denuncià altres episodis d'assetjament dies abans dels fets. Ho va explicar la setmana passada en declaracions als mitjans de comunicació davant les portes del centre on van ocórrer els fets, el CEIP Anselm Turmeda de Palma.

Segons denuncià la família, ja l'havien escridassada dient-li "gorda" i l'agredien. "Li van dir que les nines no poden jugar al futbol i que no valen per a res", va dir la germana.

Brega al Parlament

L'agressió a la nina ha tornat a ser protagonista aquest dimarts a la sessió de control al Govern. La portaveu parlamentària del PP, Marga Prohens, ha retret a la presidenta, Francina Armengol, que l'informe s'hagi publicat 10 dies després de l'agressió i, "casualment", mitja hora abans de la pregunta parlamentària.

Armengol ha defensat que el Govern ha actuat "amb prudència i responsabilitat" i Prohens li ha rebatut que la setmana passada una escola de Manacor va trigar dues hores a expulsar preventivament un alumne per una agressió molt menys greu. En aquest sentit, Prohens ha suggerit que la lentitud del centre Anselm Turmeda a l'hora d'aplicar mesures ha estat motivada pel fet que no hi ha una directora designada oficialment per signar les ordres. Armengol ha retret a Prohens que es dediqui a fer una "oposició tan destructiva".

stats