CONSULTORI
Balears 20/11/2015

Teniu dubtes sobre la lactància materna?

M. DEL CARMEN CARRASCOSA, comare
2 min

Hola! Sóc mare d’un nin de 4 anys i aviat augmentarà la família amb un germanet. Tenc molts dubtes amb el tema de la lactància materna. Amb el gran passà a ser mixta a partir dels dos mesos. Ho passàrem molt malament. Ara vull tornar a intentar-ho, però en tenc molts dubtes. També tenc la pell molt sensible.

Salutacions. Els dubtes que tens són molt comuns entre les dones que varen patir alguna dificultat amb la lactància del primer fill i que en tenen un altre que ve de camí.

Pel que em contes, el problema amb el teu primer fill fou que feia les preses massa freqüents, només enganxava un pit i se t’irritaren molt els mugrons.

La lactància materna ha de ser per demanda.

Si el teu fill ha nascut al seu temps (no és prematur ni té baix pes) i està sa, no existeix cap motiu pel qual la lactància no hagi de ser per demanda, tant durant el dia com la nit. La freqüència de les preses varia molt d’un nadó a un altre i és normal que siguin freqüents. Per altra banda, tots els nadons prefereixen un dels dos pits, encara que puguin alimentar-se de tots dos. En tot cas és possible alletar amb un sol pit, això no és un problema per a la lactància (recorda les mares amb bessons), encara que sí que s’acaba produint una asimetria entre ambdós pits, però això és un problema estètic.

El tema dels còlics és complex, s’ha d’estudiar cada cas en particular, però per la meva experiència no hi sol ajudar el fet de limitar les preses de llet. Sí, en canvi, altres coses com tenir molt de contacte amb el nadó, engronsar-lo, el massatge…

Ara arribarà un nou fill i tot pot ser diferent. L’experiència és un punt positiu a tenir en compte. Per a aquesta nova etapa que t’espera, jo t’aconsell diverses coses: no és necessari que preparis especialment els teus mugrons per a la lactància, el teu cos per si sol ja els prepara durant el procés d’embaràs, encara que pots hidratar el pit amb algun oli natural. La lanolina també pot ajudar que el mugró estigui més hidratat i a protegir-lo. Però està indicada només si no hi ha lesions en els mugrons.

Lactància a demanda. Comença tan prest com sigui possible després del part. Molta paciència i tranquil·litat. Molt de contacte amb el nadó. Revisa com ha de ser la succió i posicionament correcte al pit. Pots llegir algun llibre sobre lactància ('Un regalo para toda la vida', 'El arte de amamantar', 'Dar teta no duele'…). Parlar amb altres mares...

Esper haver-te ajudar un poc. Enhorabona per l’arribada del nou fill.

Amb la col·laboració de PequePáginas

stats