MENORS
Balears 19/11/2016

El 19% d’interns a Es Pinaret tenen entre 19 i 21 anys

Santiago reclama una alternativa dins la presó

Montse Terrasa
2 min
Joves dels centres Es Pinaret, Es Mussol i Es Fusteret, durant un projecte artístic que es va presentar recentement.

PalmaUn 19% dels quasi 60 interns que hi ha a Es Pinaret tenen entre 19 i 21 anys, un percentatge amb “un pes considerable” i que genera problemes dins d’un centre socioeducatiu de menors, opina Fina Santiago, consellera de Serveis Socials, que creu necessària una revisió de la legislació.

Santiago va reclamar, durant una intervenció al Parlament, la revisió de la normativa estatal sobre els centres socioeducatius per a menors. La titular de Serveis Socials reivindica aquesta revisió perquè, en una infraestructura com Es Pinaret, coincideixen al·lots amb “cicles vitals diferents”. En aquests moments, el centre té 56 al·lots interns, encara que la xifra podria variar en qüestió de dies. Segons fonts del departament de Menors, el nombre total d’interns sol oscil·lar entre els 56 i els 58 joves.

Un tracte diferent

La consellera de Serveis Socials considera que s’hauria de cercar una altra alternativa per als menors que acumulen penes i arriben a complir 21 anys dins d’un centre que inicialment està pensat per a menors de 18 anys. “És veritat que un jove de 21 anys no es pot tractar com un home de 40, però potser podrai haver espais diferents a la presó, que el mateix sistema penitenciari ho tracti de manera diferent”, va apuntar com a possible solució Santiago, ahir.

L’actual legislació que regeix la convivència als centres com Es Pinaret va ser aprovada l’any 2000 pel govern de José María Aznar. “És un bon moment de fer-ne una avaluació”, va afirmar la consellera.

Com que es tracta d’una norma estatal, en aquest cas, l’única via que tenen les Balears per aconseguir aquesta revisió és platejar-la en els corresponents organismes interterritorials. De moment, Santiago ha iniciat els contactes amb altres comunitats per saber si la normativa “els ha ha afectat de la mateixa manera”. “No tenim la sensació que s’hagi beneficiat el sistema de reforma de menors”, afegí la consellera.

La responsable de Serveis Socials va comentar que hi ha comunitats més grosses on poden diferenciar els menors segons els delictes comesos, però, en el cas de les Balears, encara que siguin en llars diferents, sempre coincideixen en espais comuns.

La reforma d’Es Pinaret

El Govern ha aprovat una partida d’1,2 milions d’euros per a la primera fase de reforma d’Es Pinaret, que es durà a terme al llarg del 2017. Una segona fase de rehabilitació es farà el 2018. Una vegada finalitzades les obres, el centre tindrà 110 places per a joves amb mesures judicials.

El projecte inclou construir quatre llars amb vuit places cadascuna, un espai específic per a visites, un espai d’acolliment i nous espais per a la gestió i administració del centre, tot en terrenys adjacents a l’actual centre. Una vegada finalitzat, Es Pinaret dispondrà de diferents espais per als menors, segons les mesures judicials imposades, però no podrà tenir una especialització alta, va indicar ahir Santiago.

stats